avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuzul locatarilor de reparatie a acoperisului ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuzul locatarilor de reparatie a acoperisului blocului

In urma unei sedinte de bloc in cadrul unei asociatii de proprietari, in prezenta administratorului si a presedintelui asociatiei si a cenzorului, s-a hotărât repararea acoperisului, apa infiltrandu-se deja prin pereti. Problema este că unii locatari nu vor să plătească si, datorita tărăgănării, apa, pe pereti, a ajuns deja la etajul 1 din 4. Ce se poate face in acest caz? Sunt proprietari care au achitat tot, altii o parte, si altii deloc. Cine poate sa intervină în acest caz, respectivii ce au plătit partial sau deloc au fost sesizați verbal de nenumarate ori de catre administrator si presedinte. Daca mă duc la primărie, probabil o sa fie o amenda pe asociatie, pe care o sa o platim si noi, cei ce am achitat integral. Ne putem adresa in vreun fel politiei?
Ultima modificare: Duminică, 1 Septembrie 2024
StefanDoruStan, utilizator
Cel mai recent răspuns: sorineldobre , utilizator 11:10, 3 Septembrie 2024
6 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Politia nu are niciun rol in toata aceasta "afacere";
2. Daca va adresati compartimentului as. prop. NU cred ca o sa fie amendat cineva. Totusi, daca va veti adresa primariei, probabil ca conducerea as. prop. va fi chemata "la ordin" si i se va comunica sa-si intre in drepturi, conf. prev. L nr. 196/2018;
3. Modul de adresare catre proprietarii "contra" sa se faca in scris, cu scrisoare recomandata si raspuns platit. Sa li se comunice prev. L nr. 196/2018 si a Codului civil, cu privire la proprietatea comuna;
Practic, mai aveti 2-3 saptamani in care puteti face lucrarea - repararea acoperisului, asa ca nu pierdeti vremea. Incercati, dvs. oamenii de buna credinta si cu cond. as. prop. sa;
- cautati 1-2-3 firme specializate care pot efectua aceasta lucrare;
- firmele sa vina la fata locului, sa faca masuratori si sa va prezinte ofertele/devizele de cheltuieli;
- de comun acord cu com. ex. alegeti firma ce-a mai convenabila, repartizati pe listele de plata, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate sumele rezultate;
- proprietarilor care au achitat partial sau deloc, comunicati-le ca la sumele restante li se vor calcula penalizari;
- daca in continuare nu-si achita sumele repartizare, ii chemati in instanta (adresati-va la un avocat si nu va fie teama de costuri, acestea vor fi repartizate numai celor vinovati);
Mult succes!

Firma s-a găsit, s-a făcut și factura proforma, dar nu se pot apuca de lucrare că nu sunt banii stransi. Cine trebuie sa ii dea in judecata pe cei rău-platnici? Eu, pe persoana fizica, sau asociatia? Asociatia da din umeri ca nu are ce face si orice amenzi se dau, tot locatarii le-ar plati.
Ultima modificare: Luni, 2 Septembrie 2024
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnule,
Asa este, in momentul in care se strang aprox 75% din suma negociata, se poate da drumul la lucrare, in ideea ca poate si ceilalti proprietari au sa achite partea lor si poate ca si firma va mai pasuieste 1-2-3 luni (depinde cum se negociaza contractul)
Chemarea in judecata trebuie sa o initieze as. prop, dar pana la instanta, sa urmareasca pasii aratati de catre mine mai sus, nu hodoronc-tronc, sa mearga in instanta.
Sa li se arate celor care nu vor sa achite suma repartizata, riscul la care se expun prin neplata sumelor repartizate pentru fondul de reparatii - dar nu cred ca sunt atat de inconstienti...
Amenzi nu se dau asociatiei, dar daca nu se iau masuri de reparare, o parte dintre proprietarii mai afectati, pot chema conducerea as. prop. in instanta.
Repet: as. prop. sa-si faca treaba pentru care sunt alesi, dati-le solutia propusa mai sus si urmariti si dvs. mersul lucrurilor.
Vor toți banii înainte ? Nu e ok ! Ați strâns ceva bani, dați drumul la lucrare și pentru restul adresați-va primăriei.

StefanDoruStan a scris:

Firma s-a găsit, s-a făcut și factura proforma, dar nu se pot apuca de lucrare că nu sunt banii stransi. Cine trebuie sa ii dea in judecata pe cei rău-platnici? Eu, pe persoana fizica, sau asociatia? Asociatia da din umeri ca nu are ce face si orice amenzi se dau, tot locatarii le-ar plati.

~ final discuție ~