avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Buna ziua. Am primit bani in contul meu bancar de la x ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Buna ziua. Am primit bani in contul meu bancar de la x persoana ...

Buna ziua.
Am primit bani in contul meu bancar de la x persoana care a gresit ibanul . Ce se intampla daca nu ii dau inapoi . Eu am cheltuit din ei ca nu am observat primirea asta deoarece pe contul meu intra aproape zilnic bani . Ce se poate intampla? Bani trimisi din brd in contul meu bcr , sunanduma cei de la bcr ca ma va executa silit .
Cel mai recent răspuns: florinm. , utilizator 22:12, 10 Septembrie 2024
13 din 14 utilizatori consideră
acest răspuns util
dati inapoi cat mai aveti si pt restul, faceti o intelegere de plata.
daca nu ii dati inapoi, raspundeti si penal.
Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor -
Art. 243. -
(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.

(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2024
gi-jane2, moderator
9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intre faptul ca ati cheltuit din eroare si faptul de a nu-i inapoia din urmatorii bani care oricum va intra zilnic in cont e o mare diferenta.
Se poate sa va actioneze in judecata si sa creasca suma pe care trebuie sa o achitati.
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ceva nu se leagă în povestea dumneavoastră.
La început ziceți că s-au virat banii din greșeală, apoi întrebați ce se întâmplă dacă nu-i dați înapoi.
Păi dacă presupunem că dumneavoastră sunteți o persoană corectă (prezumția de nevinovăție trebuie luată întotdeauna în calcul), atunci nu mai era cazul să invocați posibilitatea de a nu restitui banii. Ăsta era primul lucru care trebuia să vă preocupe, restituirea cât mai grabnică a sumei virate din greșeală, mai ales că, din afirmația dumneavoastră că zilnic primiți bani în acel cont, se poate deduce că aveți de unde să restituiți suma (chiar dacă o faceți eșalonat, la înțelegere cu destinatarul legal al banilor.).
Ultima modificare: Marți, 10 Septembrie 2024
florinm., utilizator
11 din 11 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Și marmota ambala ciocolata". Lăsați basmele, cum că nu ați observat că v-au intrat bani de nu știu unde; "banii se numără și când îi găsești pe stradă" îmi spunea mie bunicul. Înapoiați banii cât mai repede. Dacă pe contul dvs. "intra aproape zilnic bani ", înseamnă că aveți de unde. Ceea ce mă înfioară este faptul că mai și întrebați ce se întâmplă dacă nu îi înapoiați.

Dragosss07 a scris:

Buna ziua.
Am primit bani in contul meu bancar de la x persoana care a gresit ibanul . Ce se intampla daca nu ii dau inapoi . Eu am cheltuit din ei ca nu am observat primirea asta deoarece pe contul meu intra aproape zilnic bani . Ce se poate intampla? Bani trimisi din brd in contul meu bcr , sunanduma cei de la bcr ca ma va executa silit .

7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe langa toate recomandarile antevorbitorilor de a returna banii, cu care sunt total de acord, incercati sa aveti un pic de EMPATIE fata de persoana care a facut greseala si care sigur are un soc in momentul de fata (ex. de regula astfel de incidente in institutiile private se soldeaza cu concedieri daca vorbim de o suma consistenta si care este posibil sa fie considerat prejudiciu, pana cand returnati dvs suma de bani - cu consecintele care decurg daca se pune in miscare mecanismele de recuperare si dramele celui care a facut aceasta greseala, sau, poate este o persoana varstnica care nu mai vede bine, poate banii trebuia sa ajunga la cineva care are nevoie urgenta de banii respectivi, pot fi "n" variante)....ganditi-va ca maine s-ar putea sa patiti chiar dvs acest lucru.....trebuie sa stiti ca in sistemul bancar, banii se aloca in contul bancar dupa cifrele ce compun IBAN-ul, chiar daca numele din ordinul de plata nu coincide cu titularul contului IBAN unde ajung banii!
Ca atare, oricand cineva poate gresi 2-3 cifre atunci cand initiaza o plata, iar banutii pot ajunge intr-un cont gresit, chiar daca sunt oferite unele masuri de precautie (ex. cifre control algoritm IBAN, unele banci ofera serviciul SANB (serviciul afisare nume beneficiar, respectiv dupa introducerea codului IBAN in aplicatia de homebanking, apare numele si initiala prenumelui, etc.)...
Mai mult, digitalizarea inseamna un volum mai ridicat de date, gestionate de masini, gestionate la randul lor de oameni, astfel ca si prin banci se mai poate gresi (inclusiv furnizori lor) cand se implementeaza o actualizare pe la vreun software/hardware.
Suntem oameni, nu masini si ca atare, oricand se pot face greseli neintentionate...ar fi pacat sa profitati de nenorocirea altei persoane....
Nici nu este de mirare ca societatea in ansamblul ei a ajuns la o involutie, prin prisma modului de gandire al unora dintre cei care o compun.....dvs de care parte doriti sa fiti, cea care contribuie la degradarea ei sau cea care face eforturi spre evolutie?! Alegerea la nivel micro este la dvs....
Ultima modificare: Marți, 10 Septembrie 2024
mrays99, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am si eu o problema acum cateva luni mi sau virat ... LaviniaSm LaviniaSm Buna ziua! Am si eu o problema si as vrea sa ma ajutati va rog frumos ,acum cateva luni mi sau virat 100 de mil din greseala la salariu,o clinica stomatologica ... (vezi toată discuția)
Iban gresit 100sag 100sag Salut. ACum vreo câteva luni am făcut o tranzacție prin home bank in valoare de 1000 de euro..dar am greșit iban.numele si adresa sunt corecte.am sunat la ... (vezi toată discuția)
Suma de bani in cont din eroarea unui functionar bancar ferarri_enzo ferarri_enzo Buna ziua, nu stiu daca sectiunea aleasa pentru problema mea este corect aleasa, am studiat inainte si mi s-a parut ca aici ar fi! Caut un consultant care sa ... (vezi toată discuția)