avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... suma de bani in cont din eroarea unui functionar bancar
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

suma de bani in cont din eroarea unui functionar bancar

Buna ziua,
nu stiu daca sectiunea aleasa pentru problema mea este corect aleasa, am studiat inainte si mi s-a parut ca aici ar fi!
Caut un consultant care sa ma ajute intr-o problema!
Fiul meu are 20 ani, este student si angajat la o companie de stocare date.
Anul trecut s-a angajat la aceasta companie, si imediat i s-a remis dupa incheierea contr de mca, un card de debit pentru salariu, emis atunci de UNICREDIT.
In preajma Craciunului, si-a incasat suma aferenta salariului pt peroada lucrata, bonusarile (CF CONTRACT DE MUNCA SE BONUSEAZA DEPASIRILE DE TARGET, PLATA PT ORE SUPLIMENTARE) si prima de Craciun.
Dupa 1 an , in spetza saptamana aceasta am fost sunati de un domn al carui nume nu l-am retinut, de la BCR Timisoara precum ca el a facut o operatiune gresita si a virat 1200 lei in contul cardului fiului meu in loc de alta destinatie!
Fiul meu s-a cam speriat si m-a rugat pe mine sa ma implic pentru lamurirea acestei situatii!
Am sunat pe domnul respectiv, care a avut o atitudine ofensiva, spunandu-mi ca il are pe fiul meu la mana lui deoarece fiul meu a contractat in vara acestui an un credit de nevoi personale de la BCR de 8.000 lei si ca are el grija sa ia banii inapoi, ca este vina fiului meu ca nu a cerut extras de cont si sa vada ca nu erau bani cuveniti...bla bla bla.
Apoi la cateva zile, a fost chemat la serviciul Resurse Umane si i s-a comunicat verbal ca au fost sunati de o doamna Crina PATRU de la Banca UNICREDIT TIRIAC, sucursala Rosetti (SUCURSALA EMITENTA A CARDULUI DE DEBIT) care doreste "un raspuns oficial" din parte fiului meu desi s-au facut doar solicitari verbale, telefonice prin care i s-a cerut plata acestei sume de 1.200 RON.Stimata doamna ne-a spus ca i s-a cerut de catre BCR, un raspuns deoarece este banca emitenta a cardului de salariu si respectiv are in administrare contul aferent acestuia.
Stimata doamna avocat, va rugam sa ne oferiti consultanta in aceasta spetza indicandu-ne ca trebuie sa facem, ce prevedea legea de fapt in aceasta situatie si cine trebuie sa plateasca aceasta greseala a unui functionar bancar neatent!
Cu consideratie,
Cel mai recent răspuns: ContSters54829 , utilizator 13:09, 10 Mai 2008
Intr-adevar, virarea banilor in contul fiului dvs a fost rezultatul unei erori a functionarului bancar...acest lucru insa nu il indreptateste pe fiul dvs sa utilizeze suma respectiva, fiind o plata nedatorata (de catre functionarul bancar in eroare) si o imbogatire fara justa cauza (a fiului dvs). Astfel, orice plata facuta din eroare este supusa repetitiunii (in termeni laici, se poate cere inapoi), deci fiul dvs va trebui sa returneze banii respectivi, care nu i-au fost datorati lui.

Nu cedati insa presiunilor de a plati cine stie ce dobanzi sau comisioane sau penalitati, acelea nu va sunt imputabile, indiferent ce poate spune banca (e vorba de culpa personalului bancar care face ce face cu banii nostri). Pe viitor insa (pentru ca astfel de erori se intampla destul de des), este bine sa tineti o evidenta mai stricta a banilor care va intra in cont (banuiesc ca atat salariul, cat si bonusul de performanta etc erau cuantificabile si la o analiza atenta se putea observa surplusul). Toate cele bune!
Stimate domnule, traim in Romania si inca suntem departe de corectitudinea pe care avem pretentia ca altii sa o manifeste fata de noi. Ati auzit de cazul unui cuplu de elvetieni care stau acum 3 ani la inchisoare pentru ca au utilizat o suma de bani (peste 100.000 de euro) virata din eroare in contul lor comun? E drept, e vorba de elvetieni, de legislatia si moralitatea lor.

In situatia in care intr-adevar suma respectiva s-a virat din eroare in contul fiului dvs., ce mai asteptati? Invitatii speciale sa o restituie?? :PAdica daca cineva a gresit si v-ati procopsit cu suma respectiva in cont, credeti ca vi se cuvine?

Operatiunile bancare eronate se storneaza - este dreptul bancii. Deci in momentul cand veti avea 1200 de lei in cont, sau fractionat, se vor putea oricum initia operatiunile inverse.

Chiar si in Romania, insusirea bunului gasit este infractiune, prevazuta si pedepsita de Codul Penal. Nu exista inca o prevedere speciala pentru utilizarea sumelor necuvenite virate in conturi bancare, desi dupa parerea mea se impune - si dupa cum v-am zis elvetienii si altii o au deja.

Restituiti cat mai repede banii: chiar daca sustineti ca nu ati observat 1200 de lei in plus pe un card de salariu:-/, de la momentul la care ati fost notificati sa-i restituiti sunteti pus in intarziere si bun de plata pentru despagubiri si dobanzi.

Prejudiciat nu sunteti dvs., ci platitorul sumei respective, care poate trebuia sa ajunga intr-un cont de credit sa stinga rata la casa, ori cine stie in ce alt loc unde erau asteptati. El poate avea pretentia la despagubiri din partea bancii al carei functionar a gresit.
Multumesc!
Cred ca il voi indruma pe fiul meu sa remedieze problema!
O zi buna!
Va multumesc pentru proptitudinea cu care ati dat curs intrebarii mele!
O sa va urmam sfatul.....pana la urma, daca nu se cuvine trebuie restituit!
Cu consideratie,
Asa este, bunul gasit trebuie inapoiat, si cum spunea si colega mea, este cam greu sa nu sesizezi suma de 1.200 ron in contul de salariu, chiar si cu bonusuri. Cat despre functionarul bancar, desi spuneti ca nu s-a purtat tocmai civilizat telefonic, ganditi-va ca in sarcina lui cade sa repare greseala comisa anterior; redactati o scrisoare oficiala catre banca ca nu ati avut cunostinta de eroarea comisa de catre banca (fiul de fapt) si inapoiati banii de urgenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani in plus pe card - ce se intampla daca i-am cheltuit? Valer000 Valer000 Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu o informatie. Am card de la BT pentru alocatie iar pe el primesc in fiecare luna 42 lei.Ieri cand am fost sa imi ridic ... (vezi toată discuția)
Poti fi obligat sa returnezi o suma de bani care a intrat gresit in contul tau bancar? iunana iunana Buna, Va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns la o problema, m-am trezit cu niste bani in contul bancar de la o firma cu care nu mai am legatura, nu ... (vezi toată discuția)
Banca mi-a retras ilegal din cardul de salariu aproape tot salariul toma ciprian toma ciprian BCR mi-a retras ilegal din cardul de salariu aproape tot salariul Ma numesc Toma Ciprian . Am un card un card de debit pe care imi primesc drepturile ... (vezi toată discuția)