avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1134 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... termen prescriptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

termen prescriptie

Art. 405
Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede.......
Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita.
Prin implinirea termenului de prescriptie orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.
Art. 405,2
Cursul prescriptiei se intrerupe:
a) pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii, in orice alt mod, a datoriei;

Parintele care primeste pensia de intretinere, pune plangere penala impotriva celuilalt parinte, cerand o diferenta de pensie pe ultimii 5 ani, din razbunare.

Se poate considera ca o intreruperea a termenului de prescriptie, faptul ca parintele obligat la plata pensiei de intretinere marite (de care nici nu avea habar), plateste lunar pensia de intretinere in cuantum superior decat cel stabilit la divort, dar mai mic decat cel stabilit prin sentinta de marirea pensiei (sentinta mentinuta in secret pana acum de celalalt parinte)?

Pana nu afla de la ofiterul de politie, parintele platitor nu avea habar de existenta acestei sentintei de marire, data cu 5 ani in urma si mentinuta in secret de catre celelalt parinte.Fapt usurat si datorita ca sa judecat superficial si cu grave erori de procedura. Acum dupa 5 ani cand a aflat de acest proces, parintele platitor a facut recurs,care a fost admis.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:48, 8 Februarie 2010
Nu se poate obtine o suma de bani din ultimii 5 ani, ci din maxim 3 ani .....pentru ceilalti 2 ani a intervenit prescriptia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie datorie telefonie mobila CristianSan CristianSan Salut Am gasit azi cand am ajuns acasa in cutia de scrisori un plic de la o firma de recuperare creante o somatie de plata insotita de o alta hartie ce se ... (vezi toată discuția)
Executare stiuculita stiuculita Buna seara. Am si eu o nedumerire. Am pierdut un proces in anul 2010 luna ianuarie si prin sentinta trebuie sa platesc anumite sume si penalitati pentru ... (vezi toată discuția)
Executari silite Tinu21 Tinu21 Va rog mult,explicati-mi termenii,nu sunt de specialitate,pot dpar sa banuiesc intelesul din urmatorul text,tot de pe siteul d-voastra \\"\\\\"Potrivit ... (vezi toată discuția)