avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna seara, sunt o persoana cu dizabilitati vizuale, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna seara, sunt o persoana cu dizabilitati vizuale, interesata ...

Buna seara, sunt o persoana cu dizabilitati vizuale, interesata sa imi gasesc un loc de munca, de preferabil in domeniul absolvit anul acesta, Psihopedagogie speciala. Am apucat sa am pensie de imvaliditate permanenta. Am inteles faptul ca, conform noii legi, care ar fi intrat in vigoare la 1 septembrie, si persoanele cu dizabilitati pot lucra, fara a renunta la pensia de imvaliditate. Imi puteti spune va rog in primul rand daca este adevarat, si daca da in ce conditii? De exemplu, pot lucra indiferent de gradul de pe decizie cu norma intreaga, sau cum este de fapt? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:19, 12 Septembrie 2024
Legea 360/
art.105
În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale
, potrivit Codului fiscal, precum și persoanele care desfășoară activitate în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, și care datorează contribuția de asigurări sociale, indiferent de nivelul acestora, cu excepția:
a) soțului supraviețuitor beneficiar al unei pensii de urmaș care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d), mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată;
b) pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d).
N-ați spus ce grad de invaliditate aveți.
La gradul 3 aveți dreptul legal să lucrați 4 ore pe zi.
Multumesc mult, am gradul I. Mi se poate explica inca odata daca rog cum sta treaba cu noile reglementari de la 1 septembrie? Nu am inteles foarte bine acel fragment transmis. Apreciez informatiile primite si multumiri inca odata!
Multumesc mult, am gradul I. Mi se poate explica inca odata daca rog cum sta treaba cu noile reglementari de la 1 septembrie? Nu am inteles foarte bine acel fragment transmis. Apreciez informatiile primite si multumiri inca odata!
Va rog sa ma scuzati ca am postat de doua ori, acum nu reusesc sa sterg, nu am observat ca s-a trimis prima oara.

Alte discuții în legătură

Pensionari anticipat pot cumula pensia cu salariul in noua lege ... Dobritaion Dobritaion Pensionari anticipat pot cumula pensia cu salariul in noua lege a pensiei? (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt pensionata anticipat partial conf. vechii legi ... Ion Florentina Ion Florentina Buna ziua, sunt pensionata anticipat partial conf. vechii legi a pensiilor. Conf. noii legi a pensiilor pot sa cumulez pensia anticipata partial obtinuta ... (vezi toată discuția)
Srl persoană cu handicap de grad i și pensie Elena28alexa Elena28alexa Bună seara, după ultimele reglementări din 2023, o persoană cu handicap de grad I și cu pensie, poate deține un SRL? (vezi toată discuția)