Asi dori sa stiu daca in legea 360/2023 scoala profesionala de ucenici se ia in calcul ca vechime in munca si la ce articol din lege se stipuleaza asta ?
Nu se prevede in Legea 360/2023 asa ceva , ci ICCJ a decis asta.
Decizia ICCJ - COMPLETUL COMPETENT SĂ JUDECE RECURSUL ÎN INTERESUL LEGII - , nr. 18/2015 a statuat că, perioada în care o persoană a fost ucenic cu plată şi a urmat cursurile unei şcoli profesionale:
- anterior datei de 1 ianuarie 1949 va fi considerată stagiu de cotizare dacă ucenicii au primit salariu ori au cotizat la fostele case de asigurări sociale;
- între 1 ianuarie 1949 şi 1 ianuarie 1954 va fi considerată vechime în muncă, indiferent dacă în privinţa ucenicilor a existat obligaţia virării contribuţiilor la fostele case de asigurări sociale, dar va reprezenta stagiu de cotizare numai în măsura în care s-a cotizat la fostele case de asigurări sociale;
- după 1 ianuarie 1954 şi până la 1 aprilie 2001 va fi considerată stagiu de cotizare şi vechime în muncă perioada practicii în producţie.
Buna ziua!
Intrebarea mea este urmatoarea:Am facut practica pentru liceul Industrial anul 1981 si 1982 la o fabrica de confectii pentru care am primit adeverinta dupa un an si o1 luna si sa platit si intemnizatii pentru pensii in perioada acea ,dar Casa de pensii imi cere contract de ucenicie si cit s-a platit nu sint bune adeverintele ce mi sa dat de la liceu.Ar fi pentru recunoasterea vechimi in munca.Nu stiu ce sa mai cer de la scoala.Poate pute-ti sa -mi dati un sfat.Va multumesc .Judit
Scoala profesionala
Trand12
Buna ziua ucenicia la locul de munca se considera vechime in munca am termina tscoala in 1973 curs comasat3 ani 1970 -1973 .Trei luni scoala in fiecare an ... (vezi toată discuția)