Ziua bună, Am o soră căreia i se oprește de către ANAF 1/3 din salariu. Mă întreabă,dar nu știu să-i răspund, așa că vă întreb și eu pe dv. Vrea să plece în vacanță cu copilul într-o țară străină și pentru asta trebuie să aibă bani pe card pentru a plăti hotelul și altele.
Există riscul ca să i se oprească și din banii acestea de către fisc ,chiar și după ce i s-au oprit 1/3 lunar din salariu ?
Mulțumesc mult!
Da. Se pot executa toți banii 100% (nu doar 1/3), dacă nu rezultă din virament că sunt salariu.
Pensia și salariul se reține 1/3 din venitul NET lunar, dar alți bani se opresc în procent de 100%.
Deci riscul de care se teme ea există, mai ales dacă contul curent ESTE BLOCAT, nu mai poate folosi cardul atașat contului.
Dacă nu vrea să riște, să facă toate plățile CHAȘ, și să meargă cu banii în buzunar.
Doar aceste venituri SUNT exonerate 100% de la executare silită:
Art 729 - Limitele urmăririi veniturilor băneşti | Codul de Procedură Civilă.
(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.