avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Va rog ,daca se poate sa-mi explicati,pt ca nu ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Va rog ,daca se poate sa-mi explicati,pt ca nu inteleg,ce inseamna ...

Va rog ,daca se poate sa-mi explicati,pt ca nu inteleg,ce inseamna "stagiu perioade cumul pensie cu venituri asigurate" Mi-a venit raspuns de la casa de pensii: -stagiu contributiv 26 ani 5 luni 18 zile -stagiu necontributiv 0 0 0 -stagiu asimilat 6 ani 2 luni 21 zile -stagiu perioade cumul pensie cu venituri asigurate :5 ani o luni 3 zile -ori eu nu am cumulat pensia cu nici un venit,si v-as ruga sa ma luminati.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cristina_Ana , utilizator 17:13, 28 Septembrie 2024
În prezent aveți pensie pentru limită de vârstă, dar anterior ați beneficiat de pensie de invaliditate de gradul III și ați lucrat cu timp parțial de 4 ore/zi, cumulând pensia cu salariul?

nu ,nu am lucrat nicio zi
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteti decat sa cereti lamuriri Casei de pensii . Contestati decizia .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
,,Venituri asigurate conform legii” sunt acele venituri pentru care se datorează obligatoriu contribuții de asigurări sociale.

Sunt prevăzute la art. 25 din Legea nr. 360/2023:

(1) Contribuabilii sistemului public de pensii sunt cei care datorează contribuții de asigurări sociale și sunt prevăzuți, în mod expres, de Codul fiscal, respectiv:
a) persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, cele care realizează venituri ca urmare a desfășurării unor activități independente, precum și cele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
b) persoanele juridice și fizice care au calitatea de angajatori, precum și entitățile asimilate angajatorilor, potrivit Codului fiscal, instituțiile care efectuează plata drepturilor de șomaj pentru șomerii prevăzuți la art. 6 alin. (1) lit. e), persoanele juridice sau fizice plătitoare de venituri persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. f), altele decât cele care depun declarație individuală de asigurare.
(2) Sunt contribuabili ai sistemului public de pensii persoanele care desfășoară activitate în calitate de prestator și care datorează contribuția de asigurări sociale.
(3) Sunt contribuabili ai sistemului public de pensii și persoanele fizice care sunt asigurate, conform prezentei legi, pe baza contractului de asigurare socială.

Iar art. care s-a aplicat de către casa de pensii este art. 85 alin (6):
(6) Prevederile alin. (3)-(5) nu se aplică pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.

Dacă nu vă regăsiți în niciuna din situațiile de la art. 25, înseamnă că e o greșeală a casei de pensii, pe care o poate îndrepta printr-o decizie de revizuire.

Dacă mai sunteți în termen, puteți contesta decizia în instanță.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa activitati independente și pensie anticipata cristianasandei cristianasandei Detin PFA activitati independente (activitati inginerie și consultanta tehnica) si in noiembrie 2023 m am pensionat anticipat partial. Potrivit actualei Legi ... (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta 60 ani Tenc Tenc Am 60 de ani, 35 de ani stagiu complet de cotizare contributiv, 5 ani facultate si 9 luni armata. Pot iesi la pensie de limita de varsta si apoi ca ma mai ... (vezi toată discuția)
Pfa si pensie anticipata cristianasandei cristianasandei Revin cu aceasta nelamurire: Detin PFA activitati independente (activitati inginerie și consultanta tehnica) si in noiembrie 2023 m am pensionat anticipat ... (vezi toată discuția)