avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuz eliberare autorizatie constructie. Posibilitate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuz eliberare autorizatie constructie. Posibilitate solicitare despagubiri pe langa obligare la emiterea autorizatiei. Buna seara ! Am depus in octombrie 2023 o cerere cu documentatie ...

Buna seara ! Am depus in octombrie 2023 o cerere cu documentatie completa in vederea eliberarii unei autorizatii de constructie pentru o ,, supraetajare cu un nivel a unei constructii existente P+3E, si continuare lucrari incepute cu o autorizatia initiala din 2010 " care a expirat in 2014, imobilul a fost ridicat fizic conform autorizatiei anterioare, dar nu s-au finalizat mici lucrari, cum ar fi balustradele metalice de la balcoane, respectiv nu s-a facut acoperisul.
In 2019 mi s-a facut o Nota de constatare a stadiului lucrarilor in care se spunea ca ,,constructia este executata conform AC2010 si se recomanda terminarea lucrarilor dupa depunerea unei noi documentatii.
Insa in 2023, dupa depunerea si inregistrarea documentatiei, pentru supraetajare cu un nivel si continuare lucrari incepute cu AC2010, nici in cele 5 zile lucratoare de la depunere, nici in 2 saptamaini dupa acea data , primaria nu mi-a comunicat nici un motiv de completare si nici nu a cerut o completare a documentatiei sau sa-mi spuna ca exista lipsuri( legea ii obliga sa faca acest lucru in maxim 5 zile de la depunerea si inregistrarea cererii)
Abia dupa vreo 20 de zile dupa depunere, cand am vazut ca nu imi elibereza nimic, dar nici nu imi comunica nici nu imi cer sa completez documentatia, am solicitat eu in scris motivul neeliberarii autorizatiei noi.
Mi s-a raspuns ( in afara termenului legal de 5 zile impus de Lege) ca nu ar fi devizul general complet, si nu contine devizul toate lucrarile ramase de executat ca urmare a fostei autorizatii din 2010, (care nu mai exista legal) fara a specifica insa exact ce lucrari nu sunt incluse in deviz, adica am primit un raspuns in afara termenului maxim de 5 zile de la depunerea cererii si nici tardiv nu imi comunica ce lucrari ar lipsi din deviz pentru ca eu sa pot completa in termen acele lipsuri. Mi s-a mai indicat ca devizista autorizata care a intocmit devizul general, nu face parte din echipa de proiectare ( motiv absurd)
Alt motiv mentioneaza ca mi-am acualizat intre timp cadastrul ( numarul cadastral a ramas acelas, initial ca in certificatul de urbanism) si in acte am acelasi nr. de metri patrati, insa din masuratori sunt cu 40 mp mai mult teren.( lucru nerelevant pentru ca in acte a ramas aceeas suprafata, doar in masuratori s-a marit, nu s-a micsorat suprafata terenului, cladirea ramanand cu aceeas amprenta la sol)
Dupa indeplinirea procedurii prealabile de ai notifica totusi sa-mi elibereze autorizatia asa cum a fost solicitata, am depus la Tribunal in contencios administrativ o cerere prin care am solicitat obligarea primarului la eliberarea autorizatiei de constructie ( am inteles ca doar el ar avea calitate procesuala pasiva si nu UAT)
A trecut un an pana s-a dat primul termen, care este peste cateva zile, acum in octombrie 2024 si vreau sa-mi copletez cererea pana la primul termen cu solicitarea de a imi acorda inclusiv despagubiri ( morale ? sau materiale ? ) pentru impiedicarea fara drept, cu exces de putere a utilizarii dreptului de proprietate, garantat si aparat de Art.6 din Conventie, dreptul de a construi, deriva din acest drept . Plus ca ma impiedica sa imi finalizez constructia care sta asa nefinalizata din cauza aceasta de un an de zile, fapt ce imi aduce clar un prejudiciu ( moral si material ? )
Intrebarea mea este : De la cine sa cer despagubirile pentru impiedicarea fara drept a dreptului de a construi ? De la primarul orasului ? sau si de la Unitatea Administrativ Teritoriala ? Sau sa cer in solidar Primarul cu Biroul Arhitectului Sef sa-mi achite despagubirile solicitate in cazul admiterii cererii de judecata ? Cine are calitate procesuala pasiva in acest caz ? trebuie sa aiba si patrimoniu sau nu ? Pentru ca Primarul are doar salariu, si doar UAT are patrimoniu. Iar arhitectul Sef este in subordinea primarului, nu cred ca are el personalitate juridica ? Rog frumos un raspuns detaliat . Multumesc frumos !
Ultima modificare: Luni, 30 Septembrie 2024
rexrex, utilizator

Alte discuții în legătură

Tva la terenurile intravilan arabile in comparatie cu terenurile intravilan construibile cnet cnet In codul fiscal art. 141 alin 2 litera f scrie: \\\\"Prin exceptie, scutirea (de TVA) nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii ... (vezi toată discuția)
Certificat de urbanism intarziat cu 14 luni de nicusor dan vasilemb vasilemb Buna ziua, In decembrie 2022 am depus documentatia completa pentru eliberarea unui certificat de urbanism la Primaria Generala in vederea construirii unei ... (vezi toată discuția)
Consimtamîntul notarial al vecinului pentru efectuarea de lucrari de subzidiri al casei "lipite" gerox gerox Vecinul cu casa cu zidul lipit de zidul casei mele , proprietate , a luat o autorizatie de constructie fara a avea la dosar \"consimtamîntul nostru ... (vezi toată discuția)