avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Calitatea procesuala pasiva a U.A.T. in actiunea de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Calitatea procesuala pasiva a U.A.T. in actiunea de anulare a autorizatiei de construire.Buna ziua! Am initiat o actiune in instanta fata de U.A.T a localitatii ...

Buna ziua! Am initiat o actiune in instanta fata de U.A.T a localitatii reprezentata legal prin primar si fata de beneficiarul unei autorizatii de construire ( vecin) avand ca obiect anularea acesteia pe motiv ca si-a construit imobilul si pe proprietatea mea. Am castigat la instanta de fond. Primaria a facut apel invocand lipsa calitatatii sale procesual pasive si prev. art. 154 alin.6 ( primarul reprezinta UAT in justitie), art. 155 alin. 5 lit g ( primarul emite autorizatiile date in competenta sa) din Codul Administrativ.
Invoca deci ca ar fi trebuit sa chem in judecata primarul si nu unitatea administrativ teritoriala.
Va rog daca se poate sa-mi dati un sfat juridic, mai exact cine sta in instanta intr-un astfel de proces, UAT a localitatii respective reprezentata legal prin primar sau primarul in sine, si care este TEMEIUL LEGAL?
Ca fapt divers, primarul care a emis autorizatia in cauza a decedat ulterior, in prezent fiind un alt primar. Pe cine sa chemi in judecata pe langa beneficiarul autorizatiei?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: rexrex , utilizator 15:49, 30 Septembrie 2024
Bună ziua.
Potrivit art. 1 alin. (1) din Legea nr. 554/2004: (1) Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluționarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanței de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoașterea dreptului pretins sau a interesului legitim și repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Interesul legitim poate fi atât privat, cât și public.
De asemenea, potrivit art. 224 din Codul civil: (1) Dacă prin lege nu se dispune altfel, statul nu răspunde decât în mod subsidiar pentru obligaţiile organelor, autorităţilor şi instituţiilor publice care sunt persoane juridice şi niciuna dintre aceste persoane juridice nu răspunde pentru obligaţiile statului.
(2) Dispoziţiile alin. (1) sunt aplicabile în mod corespunzător şi unităţilor administrativ-teritoriale care nu răspund decât în mod subsidiar pentru obligaţiile organelor, instituţiilor şi serviciilor publice din subordinea acestora atunci când acestea au personalitate juridică.

Prin urmare, pentru a avea calitate procesuală pasivă în acțiunea în contencios administrativ având ca obiect anularea unui act administrativ nu interesează calitatea de persoană juridică a autorității publice emitente a actului, ci este suficientă capacitatea administrativă a acesteia, care îi conferă facultatea de a intra în raporturi juridice administrative prin emiterea de acte de putere, precum și în raporturi procesuale generate de aceste acte. Primarul nu are personalitate juridică, însă are capacitate de drept administrativ, fiind autoritatea publică emitentă a actului atacat. UAT are, însă, personalitate juridică (art. 96 alin. (1) C. adm.).
Într-o acțiune în anulare a autorizației de construire, referitor la capătul de cerere privind anularea actului administrativ, capacitatea procesuală pasivă are, prin urmare, primarul, iar nu UAT.
Într-un astfel de proces, UAT are capacitate procesuală pasivă doar în ceea ce privește capătul de cerere referitor la angajarea răspunderii administrativ-patrimoniale pentru prejudiciile cauzate prin actul administrativ ilegal, în condițiile art. 224 alin. (2) din Codul civil, adică pentru "repararea pagubei ce i-a fost cauzată", nu și pentru "anularea actului".
Ultima modificare: Marți, 12 Decembrie 2023
mitiorlex, utilizator
Multumesc pentru raspuns, am inteles ce mi-ati transmis. As aprecia daca m-ati mai lamuri cu o situatie: Sa zicem ca as fi chemat in judecata primarul care a emis actele, si care la momentul initierii actiunii nu mai era primar fiind ales altul, mai mult ulterior a si decedat. Care ar fi fost solutia instantei in atare situatie? Ar fi respins actiunea pe motiv de deces al paratului? Sau trebuia sa chem in judecata primarul aflat in fct la momentul depunerii actiunii dar care nu emisese actele administrative?
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 12 Decembrie 2023
raducris77, utilizator
Calitatea de pârât o are autoritatea publică emitentă a actului atacat, aceasta fiind reprezentată în proces de către conducătorul său. În cazul autorităților publice unipersonale (de exemplu, primarul) cele două calități, de emitent al actului și de reprezentant al autorității publice emitente se confundă.

Deci, consider că acțiunea nu trebuie considerată ca fiind introdusă față de persoana fizică, în nume propriu, care ocupa funcția de primar, căci nu de la aceasta emană actul administrativ, ci împotriva primarului, ca entitate juridică, fiind în același timp emitent al actului și reprezentant al autorității publice, ceea ce înseamnă că decesul persoanei fizice nu are relevanță în acest context.
Buna ziua! Rog frumos o intrebare. Am dat in judecata primarul orasului pentru ca instanta sa-l oblige sa-mi elibereze autorizatia de constructie , pentru ca acesta refuza nejustificat eliberarea actului administrativ. Imobilul este construit, dar nefinalizat, eu solicitand supraetajarea si finalizarea acestuia. Primul termen inca nu a fost. Pana la primul termen, vreau sa imi completez cererea ca sa solicit si plata unor despagubiri morale cat si materiale ( in baza unei expertize evaluatorii pe care sa o solicit instantei sa mi-o aprobe sau o fac extrajudiciar acum, inainte de primul termen) pentru ca daca as fi finalizat imobilul si l-asi fi inchiriat, as fi obtinut timp de 1 an o anumita suma de bani.
In cazul obligarii eliberarii autorizatiei de constructie , am inteles ca are calitate procesuala pasiva doar primarul orasului, dar pentru obligarea la plata despagubirilor morale si materiale, cine are capacitate procesuala pasiva ? Tot primarul orasului ? sau si UAT ? sau inclusiv biroul Arhitectului Sef ? Multumesc frumos !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru anularea unei autorizații de construire care sunt părțile ... valentingheorghe valentingheorghe Pentru anularea unei autorizații de construire care sunt părțile ce trebuie acționate în instanța de contencios administrativ și fiscal ? Primăria ? ... (vezi toată discuția)
Calitatea procesuala pasiva a statului roman integra solutions integra solutions Buna, O chestiune care ma cam nedumereste este daca statul roman, are sau nu calitate procesuala pasiva in cadrul contenciosului adinistrativ-fiscal. ... (vezi toată discuția)
Caliatate procesuala primaria, consiliul local, consiliul judetean MARIKO9 MARIKO9 As vrea sa lamurim cateva aspecte: 1. intr-un litigiu cu primaria chem in judecata primarul in calitate de repreyentant al primariei sau primaria x prin ... (vezi toată discuția)