avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calitatea procesuala pasiva a statului roman
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Calitatea procesuala pasiva a statului roman

Buna,

O chestiune care ma cam nedumereste este daca statul roman, are sau nu calitate procesuala pasiva in cadrul contenciosului adinistrativ-fiscal. Evetual, daca cineva s-a confruntat cu o exceptie de inadmisibilitate pe acest considerent....

va multumesc pt orice feedback
Cel mai recent răspuns: integra solutions , Consilier juridic 10:10, 29 Martie 2012
Statul Roman este reprezentat de MInisterul de Finante, acum depinde de speta pe care o aveti.
anulare act administativ fiscal, am pus intrebarea in ideea prevederilor de la art 16 al CPF unde este negru pe alb ca raportul juridic de drept fiscal se naste intre stat, unitati admin, contribuabil si alte persoane....
Codul Civil prevede:
Art. 223. -
(1) În raporturile civile în care se prezintă nemijlocit, în nume propriu, ca titular de drepturi și obligații, statul participă prin Ministerul Finanțelor Publice, afară de cazul în care legea stabilește un alt organ în acest sens.
(2) Dispozițiile alin. (1) sunt aplicabile în mod corespunzător și unităților administrativ-teritoriale care participă la raporturile civile în nume propriu, prin organele prevăzute de lege.

Răspunderea civilă a statului și a unităților administrativ-teritoriale
Art. 224. -
(1) Dacă prin lege nu se dispune altfel, statul nu răspunde decât în mod subsidiar pentru obligațiile organelor, autorităților și instituțiilor publice care sunt persoane juridice și niciuna dintre aceste persoane juridice nu răspunde pentru obligațiile statului
(2) Dispozițiile alin. (1) sunt aplicabile în mod corespunzător și unităților administrativ-teritoriale care nu răspund decât în mod subsidiar pentru obligațiile organelor, instituțiilor și serviciilor publice din subordinea acestora atunci când acestea au personalitate juridică.
asta stiam si eu...hai sa pun intrebarea alt fel.....daca urmare a procedurii prealabile doresc sa obtin anularea unui act administrativ fiscal cu cine ma judec? autoritatea emitenta a actului sau cu statul, prin autoritatea emitenta a actului, având in vedere ca in conf cu art 16 CPF raportul juridic fiscal se naste in mod direct cu statul, insa insatantele de contectios (cel putin in experienta mea ) nu au o optica unitara cu privire la acest aspect. au fost mai ales in ultima vreme RIL pe aceasta tema, insa nici unul nu adreseaza problema in raporturile juridice fiscale..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitatea procesuala pasiva a u.a.t. in actiunea de anulare a autorizatiei de construire.buna ziua! am initiat o actiune in instanta fata de u.a.t a localitatii ... raducris77 raducris77 Buna ziua! Am initiat o actiune in instanta fata de U.A.T a localitatii reprezentata legal prin primar si fata de beneficiarul unei autorizatii de construire ( ... (vezi toată discuția)
Calitatea procesual pasiva a statului litigiu raspundere delictuala aidu aidu Potrivit prev. art. 223 alin. (1) Cod Civil, de vreme ce legea nu stabileste un alt organ, este incident, per a contrario, cazul ca statul participa în ... (vezi toată discuția)
Caliatate procesuala primaria, consiliul local, consiliul judetean MARIKO9 MARIKO9 As vrea sa lamurim cateva aspecte: 1. intr-un litigiu cu primaria chem in judecata primarul in calitate de repreyentant al primariei sau primaria x prin ... (vezi toată discuția)