avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... calitatea procesual pasiva a statului litigiu ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

calitatea procesual pasiva a statului litigiu raspundere delictuala

Potrivit prev. art. 223 alin. (1) Cod Civil, de vreme ce legea nu stabileste un alt organ, este incident, per a contrario, cazul ca statul participa în raporturile civile în care se prezintă nemijlocit, în nume propriu, ca titular de drepturi şi obligaţii.
Este un non-sequitur sustinerea paratei Statul Roman, prin intampinare, ca statul are calitate procesual pasiva doar cand legea ar prevede-o expres.
Prevederea expresa a legii, in cazul art. 223 alin. (1) se refera la participarea altui organ al statului in locul statului.
Aici este vorba despre contenciosul administrativ??
Iar prevederea expresa a legii, in cazul art. 224 alin. (1) se refera la cazurile in care statul raspunde nu subsidiar, ci principal pentru obligaţiile organelor, autorităţilor şi instituţiilor publice care sunt persoane juridice.
Aici este vb de raspunderea statului pt erorile judiciare, raspundere care nu este subsidiara raspunderii organului judiciar, ci principala??
Precizez ca am chemat in judecata statul pt nesocotirea obligatiei asigurarii calitatii si coerentei legislatiei, intrucat mi-a ncalcat dreptul reclamantului la securitatea raporturilor juridice.
Respectiv mi-a fost respinsa ca tardiva o actiune pt ca erau 2 legi in vigoare care stabileau termene distincte de prescriptie. Iar eu m-am adresat in termenul mai lung, prev. de legea mai noua.
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 20:05, 5 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O alta poveste interesanta din partea dvs ca si cea cu accidentul ipotetic in care ati fost implicat/a !
Multumesc pt apreciere... puteti onora si cu 1 opinie, ce sa raspund la intampinare... au invocat lipsa calitatii procesual pasive. Pe fond n-au zis aproape nimic :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitatea procesuala pasiva a statului roman integra solutions integra solutions Buna, O chestiune care ma cam nedumereste este daca statul roman, are sau nu calitate procesuala pasiva in cadrul contenciosului adinistrativ-fiscal. ... (vezi toată discuția)
Participantii la procesul penal Pocmoc Pocmoc Buna, as dori sa va intreb daca in ncpp participantii la procesul penal , adica procurorul, instantele de judecata, inculpatul, partea civila, partea ... (vezi toată discuția)
De ce nu are calitate procesuala parlamentul? aidu aidu Care este explicatia pt care Statul roman, prin MFP, raspunde pt activitatea organelor sale - de exemplu daca Parlamentul da o lege proasta, care ma paubeste ... (vezi toată discuția)