avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cu privire la ordinul 214/2012 pentru aplicare legii ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cu privire la ordinul 214/2012 pentru aplicare legii 263/2010 ...

Cu privire la ordinul 214/2012 pentru aplicare legii 263/2010 privind procura speciala utilizata in sistemul de pensii. Tatal meu are 97 de ani si a facut o procura in care se specifica expres ca este fara limita de timp. In ordin se spune ca acest tip de procuri sint valabile doar 18 luni. Casa de Pensii cere o procura noua dupa cele 18 luni. Dar Procura este fara limita de timp. Casa de Pensii nu poate arbitrar sa limiteze durata unei procuri speciale. Cine are dreptate? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian2024 , utilizator 19:48, 3 Octombrie 2024
Buna ziua

Procura specială utilizată în sistemul public de pensii, indiferent de obiectul ei, este valabilă o perioadă de maximum 18 luni de la data autentificării conform Art. 5 din Ordinul nr. 214/2012 al Casei Naționale de Pensii Publice.

Contractul de mandat (procura) este legea partilor daca nu contravine altor norme/legi/reguli in vigoare.

Art. 2.013 - Cod Civil
(2) Mandatul dat pentru încheierea unui act juridic supus, potrivit legii, unei anumite forme trebuie să respecte acea formă, sub sancţiunea aplicabilă actului însuşi. Prevederea nu se aplică atunci când forma este necesară doar pentru opozabilitatea actului faţă de terţi, dacă prin lege nu se prevede altfel.

Deci cat timp cerinta este ca acea procura sa fie valabila maxim 18 luni trebuie refacuta la fiecare 18 luni.
Va multumesc. Totusi sint nelamurit pentru ca tatal a specificat expres in procura ca este valabila pe timp nelimitat. In acest caz nu are Codul Civil intiietate si face ca acest act sa fie valabil pentru perioada specificata, adica fara limita de timp, si nu cum arbitrar doresc cei de la Casa De Pensii?. Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 2 Octombrie 2024
Manuela Rășină, administrator
Prin norma specială se poate deroga de la norma generală, însă în limitele determinate expres de aceasta.

Va multumeac dar sincer si imi cer scuze, nu inteleg exact ce incercati sa mi souneti. Ati putea va rog, fi mai clar?
Multumesc

Cornel Vasile a scris:

Prin norma specială se poate deroga de la norma generală, însă în limitele determinate expres de aceasta.

Buna ziua

Termenul CNPP nu este arbitrar atat timp cat stabilirea lui s-a facut conform legii. Altfel, putem spune despre orice termen sau conditii ca sunt arbitrare nu?

Chiar codul civil spune
Art. 2.013
(2) Mandatul dat pentru încheierea unui act juridic supus, potrivit legii, unei anumite forme trebuie să respecte acea formă, sub sancţiunea aplicabilă actului însuşi.

Legea 360/2023 reglementeaza nevoia unei procuri speciale.
Articolul 89
(1) Pensia se acordă la cererea titularului dreptului sau reprezentantului legal al acestuia, depusă personal ori prin mandatar desemnat prin procură specială.

Prin HG 188/2012 s-a aprobat statutul CNPP si prin urmare s-a reglementat dreptul directorului de a emite ordine cu caracter normativ

Articolul 9
(4) În exercitarea atribuţiilor sale, precum şi pentru realizarea hotărârilor consiliului de administraţie şi ale consiliului tripartit, preşedintele CNPP emite decizii administrative şi decizii cu caracter normativ, în cazurile expres prevăzute de lege, precum şi ordine şi instrucţiuni.
(5) Ordinele şi deciziile cu caracter normativ ale preşedintelui CNPP se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ordinul nr. 214/2012 al Casei Naționale de Pensii Publice reglementeaza durata maxima a procurii speciale la 18 luni

Deci in cazul dvs intaietate are ordinul CNPP.

Tatal dvs poate decide numai in limitele legii. Daca legea nu permite o durata mai mare de 18 luni, degeaba a scris dumnealui "perioada nedeterminata" pentru ca nu este valabila.

Adrian2024 a scris:

Va multumesc. Totusi sint nelamurit pentru ca tatal a specificat expres in procura ca este valabila pe timp nelimitat. In acest caz nu are Codul Civil intiietate si face ca acest act sa fie valabil pentru perioada specificata, adica fara limita de timp, si nu cum arbitrar doresc cei de la Casa De Pensii?. Multumesc


Alte discuții în legătură

Pensie Bună seara! Sora mea a ridicat pensia mamei din anul2006 pina în 2014,inputernicire a avut o singura data cit este valabila aceasta împuternicire și este ... (vezi toată discuția)
Procura speciala cont bancar vasioanaro vasioanaro Buna ziua, Daca o persoana care primeste pensia intr-un cont bancar are pentru acel cont o clauza cu imputernicire generala, trebuie sa prezinte o procura ... (vezi toată discuția)
probleme cu procura ylys ylys In anul 2006 am fost imputernicit de care sora mea sa ma ocup de documentatia necesara pentru ca fata ei sa beneficieze de alocatie. Prin aceeasi procura sunt ... (vezi toată discuția)