avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune dupa tata, 2 copii + cea de-a doua sotie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune dupa tata, 2 copii + cea de-a doua sotie

Buna ziua,
Tata tocmai a decedat. Suntem doi copii din prima sa casatorie, incheiata acum peste 30 ani. A ramas in viata actuala sa sotie, care detine toate lucrurile si actele lui. Am aflat ca acum 2 ani, tata a vandut in Ilfov terenurile mostenite de la bunici -parintii sai- impreuna cu un ultim frate ramas in viata din 5, si cu mostenitorii legali ai celorlalti -verii nostri- . Mai exista ca mostenire casa bunicului, in care am locuit si noi cu mama noastra in urma divortului lor, ingrijindu-l si pe bunic pana la deces, dar unde nu aveam titlu de proprietate, si ca urmare am fost evacuati prin decizie judec. de catre tata, acum 16 ani. Pe aceasta casa+teren aferent nu s-a facut inca succesiunea dupa bunic, fiindca tata a refuzat, declarand ca acolo vrea sa ne "lase" noua, copiilor sai. Nu exista nimic in scris, din cate stiu acum.
Intrebari:
1: Putem avea vreo pretentie la banii incasati de catre tata pe terenul bunicului, retroactiv,in calitate de mostenitori ai sai acum, daca acestia se afla in posesia sotiei lui? E vorba de o suma mare.
2: Ce cota de mostenire ne revine, mai exact, in calitate de fii legitimi, in raport cu sotia decedatului?
3: Exista posibilitatea ca, in cazul in care aceasta refuza sa imparta cu noi banii mosteniti de tata in timpul casniciei cu ea, sa o determinam cel putin sa renunte la dreptul ei din casa si terenul ramase, mostenire comuna a tuturor fratilor tatalui nostru?
4: Cine trebuie sa scoata certificatul de deces, ea sau noi? Si daca ne va ascunde cand va face succesiunea (foarte probabil), actele, masina tatei, etc., cum ne putem apara? Deasemenea, cine va cere succesiunea, ea sau noi?
Multumesc mult de tot pentru rabdare, e o situatie f. complicata, stiu.
Diana
Cel mai recent răspuns: Diana I. , utilizator 17:19, 1 Martie 2010
Mda...multe intrebari ....
In primul rand , sfatul meu este ca dvs si fratele sa solicitati la un notar din raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctului deschiderea procedurii succesorale pentru a evita situatia neplacuta in care sotia supravietuitoare ""uita"" sa va declare si pe dvs ca mostenitori! In cazul in care s-a deschis succesiunea vi se va indica biroul notarial unde s-a deschis succesiunea si veti putea sa va inscrieti si dvs ca mostenitori.
In al doilea rand , daca nu mai exista alti copii ai defunctului (cu actuala sotie sau din afara casatoriei), mostenirea se va imparti astfel: sotia ia 1/4 din partea defunctului iar copiii cate 3/8 fiecare.
Referitor la banii existenti in conturi , va fi destul de greu de demonstrat ca exista acesti bani , mai ales daca sotia are drept de semnatura sau este imputernicita pe conturile tatalui dvs , in acest caz existand posibilitatea sa scoata banii din cont fara ca sa aiba nevoie de certificat de mostenitor!B-)
Succes!
:)
buna ziua!
trebuie sa dezbateti succesiunea de pe urma tatalui dvs.
si imi rezulta ca dvs si mama vitrega nu prea va intelegeti.
singura cale este sa dezbateti la instanta aceasta succesiune.
daca banii mai exista intra in masa succesorala.
un duplicat al certificatului de deces il puteti obtine si dvs de la primaria de domic a defunctului.
cu acest duplicat mergeti la orice bnp si dati o decl de acceptare expresa a succesiunii.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri!
Succesiunea inteleg ca se poate cere dupa 6 luni de la deces, e adevarat?
Si, in privinta succesiunii pe casa batraneasca -unde detine cota si tata- pe care ceilalti mostenitori vor s-o finalizeze si sa vanda: daca noi cei doi fii, ca reprezentanti mostenitori ai lui, ne vom opune vanzarii, sau nu ne vom prezenta, putem impiedica/amana vanzarea, sau riscam sa pierdem ce ni se cuvine? Multumesc!
buna ziua!
:)
termenul de 6 luni este termenul de optiune succesorala in care dvs optati fie sa acceptati aceasta succesiune, fie sa renuntati la ea.
cu privire la succesiunea bunicului dvs nu vor putea face nimic fara dvs.
in masa succesorala a tatalui dvs intra si ocota parte indiviza din aceasta succesiune.
dezbaterea succesiunii are loc la cererea oricaruia dintre succesori . astfel incat, oricare dintre dvs., mostenitorii defunctului va puteti adresa unui notariat din raza ultimului domiciliu al defunctului, cu o cerere in acest sens .
daca dezbaterea succesiunii are loc in termen de 2 ani de la data decesului lui de cuius sunteti scutiti de plata impozitului de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
in termen de 6 luni este important sa dati acea declaratie notariala de acceptare a succesiunii .

in ceea ce priveste banii obtinuti de catre tatal dvs. din vanzarea acelor terenuri este putin probabil sa obtineti o parte din aceasta suma . sotia poate invoca faptul ca banii s-au cheltuit . vreau sa spun ca este destul de greu de probat existenta acestor sume de bani.
dar nu imposibil ;)

pt. a evita orice neplacere, va recomand sa va interesati la Camera Notarilor Publici daca s-a dezbatut succesiunea dupa defunct . in caz contrar, adresati-va dvs. notarului, in vederea dezbaterii succesorale, pt. a evita astfel vreo surpriza neplacuta din partea sotiei tatalui dvs. :)
si mai mult ca sigur ca veti avea nevoie de avocat , pt. a investi instanta, intrucat se pare ca exista neintelegere intre succesori .

Alte discuții în legătură

Succesiune - conturi bancare miara miara Daca o persoana are bani depusi in banca ( cu un imputernicit care poate scoate banii), dupa decesul sau acei bani revin imputernicitului sau se impart la toti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire - cum intram in posesia documentelor necesare? moisa simona moisa simona Va rog ajutatima ,tatal meu a decedat acum 1an si4 luni ,in familie mai sunt o mama un frate si doua surori( cu mine 2), toti majori ,intrebarea este cum se ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral urmat de vanzare -cumparare cristinaiasi cristinaiasi Buna ziua. Vroiam sa va intreb a cat parte din mostenire imi revine in urma vanzarii unui teren la tara in urmatorul caz: -parintii mei au divortat cand ... (vezi toată discuția)