avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua! O persoana cu varsta sub 26 de ani, care ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua! O persoana cu varsta sub 26 de ani, care este studenta, ...

Buna ziua!
O persoana cu varsta sub 26 de ani, care este studenta, dar este casatorita, se considera a fi sub intretinerea parintilor sau se considera a fi membru al unei familii independente, respectiv familia sot-sotie, formata prin casatorie?
In urma casatoriei, noua familie poate beneficia de ajutoarele sociale de studiu?
In cazul burselor sociale, este necesara calcularea venitului net mediu lunar al familiei studentului. In fostele metodologii, era explicat faptul ca pentru familia sot-sotie, se calculeaza venitul net-mediu lunar a celor doi soti. Noua metodologie nu mai mentioneaza absolut nimic despre notiunea de familie, iar eu nu reusesc sa gasesc in lege situatie aceasta.
Ma gasesc in o situatie vag descrisa, care in noua metodologie nu este mentionata si pe care unele persoane o interpreteaza in defavoarea mea, declarand fie ca: nu existam ca familie sot-sotie, fie ca suntem familie dar suntem prea mici, avand sub 26 de ani, ori alte astfel de afirmatii, multe contrazicandu-se intre ele, ca in final sa nu putem beneficia de nici un drept. Unde pot gasi in lege clarificarea acestei situatii?
Mentionez ca pe baza metodologiei burselor folosita pana acum 1 an, cazul nostru era mentionat si avea atat drept in acordarea burselor sociale de studiu, cat si drept in acordarea burselor de maternitate. De altfel, in metodologia actuala, in cazul bursei de maternitate se mentioneaza ca singur factor de calcul al venitului mediu net, venitul sotului (acesta fiind singurul loc din metodologia actuala, care vorbeste indirect despre familia studentilor sot-sotie).
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:44, 5 Octombrie 2024
Sunteti sub intretinerea sotului.
Nu mai sunt obligati parintii sa va intretina la facultate.
Buna ziua

Familia este definita in constitutie si de codul civil, decci nu mai are nevoie de alta definitie. Prin casatorie, se intemeiaza o noua familie. "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi".

Daca vorbim de invatamantul universitar, fiecare universitate poate stabili criteriile si metodologia pentru aceste tipuri de burse.
Bursele sociale sunt acordate din fonduri de la bugetul de stat, pe bază de cerere, în funcție de situația socioeconomică a familiei studentului, de criteriile generale stabilite prin prezentul ordin și criteriile specifice elaborate conform metodologiei proprii a instituției de învățământ superior de stat.

bursa pentru ajutor social ocazional de maternitate, care se acordă studentei sau studentului a cărui soție nu realizează deloc venituri sau venituri mai mari decât salariul de bază minim net la nivel național, constă într-o bursă pentru naștere și lăuzie și o bursă pentru procurarea îmbrăcăminții copilului nou-născut și care se acordă o singură dată în cursul anului universitar pentru fiecare copil născut;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bursa sociala pentru facultate iuliagabriela010 iuliagabriela010 buna ziua,sunt studenta in anul 1 si vreau sa stiu care trebuie sa fie salariul pe persoana pentru a putea beneficia de bursa sociala,am intrebat si la ... (vezi toată discuția)
Bursa student anastasiapasternak anastasiapasternak Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu bursa pe care as putea sa o primesc de la facultate, mai exact este vorba de conditiile pe care trebuie sa le ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de bursa sociala la a doua facultate? Studentaa Studentaa Pot beneficia de bursa sociala la a doua facultate, in conditiile in care la prima facultate am fost student bugetar si am beneficiat de bursa de studiu? As ... (vezi toată discuția)