1.
Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu care sa vizeze obligarea angajatorului de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.
- unei sesizari la ANAF in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.
2. a. Orice persoana fizica cu domiciliul in Romania poate sa verifice online, pe site-ul ANAF, daca angajatorul a raportat sumele realizate de salariat pentru sanatate (c.a.s.s.), contributia la casa de pensii, somaj.
AvocatNet.ro va prezinta un scurt ghid referitor la obtinerea acestui document prin intermediul Spatiului privat virtual.
Detalii :
www.avocatnet.ro/content/art...
b. Pentru a fi siguri că angajatorul vostru este corect şi va plătit asigurarea de sănătate, puteţi verifica acest lucru online
[ link extern ]
Dacă angajatorul este corect şi a plătit contribuţiile către CNAS, atunci va fi afişat următorul mesaj: „Persoana selectată este asigurată”
c. De asemenea,incepand cu data de 01.04.2001 puteti solicita Casei de Pensii eliberarea unui certificat de stagiu de cotizare.