Va salut ! Doresc a va intreba daca a mai întâlnit cineva situația in care la înființarea asociației de proprietari președintele de complet solicita a se depune la dosar cazierul fiscal pentru toți membrii organelor de conducere si control. Din câte observ legea 196/2018 prevede obligativitatea prezentării cazierului judiciar si nu a celui fiscal. Mi se pare ca aceasta solicitare nu are fundament legal ori oare se specifica in alte norme obligativitatea prezentării cazierului fiscal?
Mulțumesc !
Daca nu l-ati convins si a dispus, riscati sa respinga cererea de constituire a asociatiei. Este adesea solicitat cazierul fiscal pentru cenzori, in special persoane juridice.
Solicitarea a venit in cadrul procedurii de regularizare a cererii insa mi se pare ca aceasta solicitare nu are fundament legal atata timp cat legea nu prevede in mod expres aceasta obligativitate. Am gasit inclusiv un indrumator pe pagina portal.just.ro in care se vorbeste de cazierul judiciar.
Voi depune note de sedinta prin care voi sustine lipsa temeiului legal cu privire la aceasta solicitare. Considerati ca voi avea sanse?
Tineti doar seama de risc, atat spun. Nu imi este clar daca opozitia la dispozitiile judelui sunt doar de dragul de a va opune sau sunt dificultati in a avea acele acte.
Vedeti ca uneori, chiar in unele indrumari de pe portal, gasiti nevoia de certificat fiscal. E drept, nu de la toate organele de conducere, parca de la cenzori persoane juridice practicau.
Dau dreptate doamnei avocat, mai ales ca aceste certificate fiscale sunt "o bagatela". Mergeti la ANAF-ul local, solicitati acest document pe CNP si gata.
Daca-i vorba de principiu, da aveti dreptate, dar nu intrati in conflict cu persoana respectiva ca va va respinge dosarul la nesfarsit.
La noi la IS, era o doamna judecator delegat care avea pretentii si mai mari si nelegale. Am "intervenit" si la sefii dansei, ba chiar la Avocatul poporului - geaba, timp pierdut.
In fine, acum dansa este bine-merci, pensionata, dar auvenit noul val de tineri judecatori - mai ciudati...
Din acest motiv sustin ce v-a sfatuit d-na Gradinaru.
Succes!
Buna ziua!
Nu este vorba neaparat de opunere insa pentru obtinerea cazierului fiscal ar trebui sa mobilizez inutil 10 persoane doar pentru ca cineva asta isi doreste, fara temei legal.
Este destul de deranjant atunci cand de la inceput doresti a redacta si pregati dosarul cu respectarea dispozitiilor legale in materie si ulterior vine cineva si spune " mai este nevoie de .... " insa fara a indica un temei legal....