avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata partiala

Buna ziua! Sunt nascuta in 12 mai 1970, lucrez din septembrie 1995 si m ar interesa la cati ani as putea iesi la pensie anticipata partiala. Precizez ca in perioada 1990-1995 am fost studenta, la zi, fara sa lucrez. Am aflat ca pot intra in pensie anticipata la 60 de ani (65-5) , dar nu mi e foarte in clar termenul de pensie anticipata "partiala", as putea sa ies mai repede de 60 de ani, cu penalizari mai mari ? Cam 8 luni am fost si n in somaj (2018), perioada aceasta se ia in calcul pentru pensie? Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 20 Octombrie 2024
MariaBufnea, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 15:01, 20 Octombrie 2024
Nu mai exista pensie anticipata partial , legea in vigoare acum nu o mai prevede . Pentru dvs. , varsta standard de pensionare este 65 ani , iar stagiul complet de cotizare de 35 ani . Daca indepliniti 35 ani stagiu de cotizare CONTRIBUTIV , puteti iesi la pensie anticipata cu maxim 5 ani mai devreme decat varsta standard , adica la 60 ani . Daca veti avea atunci 5 ani peste stagiul complet de cotizare ( si veti avea , stagiu de cotizare este si facultatea , doar ca nu este contributiv ) , veti putea iesi direct la pensie de limita de varsta .
Doua conditii trebuie sa indepliniti pentru a avea acces la pensia anticipata.
-Varsta 60 ani.
-Stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani.
Multumesc frumos!
Multumesc frumos! Cele 8 luni de somaj intra in calcul?
Ultima modificare: Duminică, 20 Octombrie 2024
MariaBufnea, utilizator
Da.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa munca ciubotarudan ciubotarudan Pentru 13 ani si 7 luni lucrati in gr. 2 de munca, la impliniriea varstei de pensionare se adauga ceva . Mentionez ca sunt barbat ,nascut pe20.06.1954 , in ... (vezi toată discuția)
Somer:perioada de somaj=vechime in campul muncii? dgrsj dgrsj SOMER(#-o):perioada de SOMAJ se considera vechime in campul muncii?Imi este necesara informatia pentru a-mi calcula corect data pensionarii anticipate ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! potrivit noii legi a pensiilor,as avea o intrebare ... olteanutinca olteanutinca Buna ziua ! Potrivit noii legi a pensiilor,as avea o intrebare cu privire la pensionarea anticipata .Am 52 de ani ,si 30 de ani de vechime contributivi .Cand ... (vezi toată discuția)