Buna ziua. As avea de relatat cateva fapte si intamplari ce le-am petrecut la locul de munca si sa imi ziceti ce as putea face.
Treaba sta in felul urmator: Lucrez intr-o firma de productie publicitara, rolul meu, teoretic ar fi de graphic designer/grafician, pe scurt, un operator de calculator care il foloseste pentru a realiza creatii grafice.
Ei din pacate treaba nu sta chiar asa usor. Pe langa faptul ca sunt trecut in contract ca "tipograf", desi nu ma deranjeaza asta foarte tare, unii din firma au asteptari un pic cam nesimtite de la ceea ce ar trebui sa fie lista sarcinilor mele.
Abuzuri si rele tratamente am mai indurat eu in trecut dar acele fapte se afla acum in trecut si nu am de gand sa le dezgrop. In schimb in prezent am ajuns intr-o realitate in care eu, desi am, chipurile, un post al meu la care consider ca ma descurc chiar foarte bine, sunt luat de fraier si astfel unii colegi considera ca ar fi datoria mea sa fac unele sarcini care sunt clar ale lor iar conducerea da din umeri ba chiar pune presiune pe mine sa fac sarcinile lor in ideea ca "las' ca nu o sa ii educi tu pe ei asa".
Ca sa nu mai bat campii o sa relatez direct problema. Voi folosi, evident, niste pseudonime pentru indivizii cu care lucrez din motive evidente.
Fluxul de lucru ar trebui sa aiba loc in felul urmator:
Eu(grafician) preiau comanda, stau si inteleg dorintele clientului pe care le interpretez creativ asa cum pot pana ce clientul respectiv imi da un bun de tipar pe grafica creata.
Pasul 2: Grafica creata de mine este adaptata si distribuita unui printator care opereaza imprimanta. Acela, ar fi, defapt tipograful. Sarcinile lui tin de printarea, laminarea si eventual, taierea pe contur a unor forme mai complexe. Pe tipul asta il voi numi "Gogu". Cum am zis nu e numele lui. E inventat acum pe loc.
Pasul 3: Odata executat printul si laminat acesta ii este inmanat unui colantor care are toata experienta necesara cu autocolante si hartii mari si asemenea materiale printabile precum si cu utilizarea cutterelor de mana pentru taierea si decuparea hartiilor. Acesta din urma, cand este cazul, se ocupa si de impachetarea unor comenzi ce sunt fie trimise departe, fie pur si simplu e nevoie de protectie in transport. Lui ii vom spune "Giani".
Odata trimise coletele, daca e cazul, comanda este considerata ca fiind gata.
Acum problema mea si cum decurg lucrurile:
Ca si graficieni, noi avem un numar oarecare de clienti, cu care lucram in principal si in marea majoritate a timpului fiecare dintre noi separat. In cazul in care unul din noi lipseste sau alte asemenea scenarii, ceilalti pot prelua temporar clientul respectiv.
Ei bine eu o am pe o doamna din provincie, app firma in care lucrez eu e din capitala, iar aceastei doamne trebuie saptamanal sa ii trimitem comenzile in orasul ei natal. Pe ea o voi numi "Zoia".
Eu in fiecare saptamana imi fac mereu datoria de graphic designer, si duc pana la capat fiecare sarcina pe care o am in acest domeniu, in schimb cel de la colantare, Giani, s-a obisnuit cu ideea ca, cumva, eu cica, avand-o pe ea ca si clienta, sunt responsabil sa ii fac pachetele de trimis prin curier. In aceasta poveste este implicat si tipul de la printare, Gogu, care ii tine isonul mereu lui Giani, Uneori se mai ocupa si el de impachetat si trimis, dar nu fara scoatere de ochi sau fara sicane la adresa mea. "Hai ca mai facut pachetul si saptamana asta". Asa ca si cum mi-ar face mie un serviciu. In fine astea sunt doar vorbe. Doar ca de la niste vorbe proaste poti ajunge la intamplari nedorite. Intre timp celalalt, Giani, mereu cand nu ii iese ceva, chiar daca nu am eu vreo vina ma injura si ma repede cum ii vine lui, asta ar fi si motivul pentru care mai mult timp am ales sa nu ma pun in gura cu el. O alta motivatie pe care o au cei 2 este ideea cum ca ei facand munca mai preponderent fizica, cel putin Giani total fizica, ei sunt "muncitorii adeavarati" iar eu cel care leneveste la calculator, fiindca da, desigur, in ochii lor, grafica de productie nu e munca, e joaca, si desigur ar trebui sa fac eu anumite chestii ca sa, cica, "muncesc si eu", cum ar veni sa ma spal de acest privilegiu al pozitiei mele de "ne-muncitor fizic".
Ce face conducerea? Pai. Conducerea e multumita atata timp cat treaba merge si nu se uita mai jos. Totul e un tralala la noi in firma, unde care se ocupa se ocupa, iar daca la finalul zilei treaba a fost facuta chiar si daca pe spatele cui nu trebuia ei sunt fericiti. La conducere o avem pe o doamna pe care o voi numi in aceasta postare "Rodica".
Ei bine ce opinie are Rodica de treaba asta? Pai. Anul trecut(2023) prin August am avut prima discutie de tipul asta cu ea si mi-a raspuns fix prostia pe care am scris-o mai sus la inceput "las' ca nu o sa ii educi tu pe ei asa". In fine dupa faza aia a intrat inauntru si le-a zis sa se ocupe asa ca mai cu sila asa s-a ocupat Gogu.
Recent, acum 2 saptamani, eu am plecat de la serviciu fara sa mai stau sa ii veghez pe ei daca au impachetat si trimis sau nu. Si a doua zi observ ca nu e trimis nimic, si clienta o suna pe Rodica sa se planga, si ea imi face mie panarama cum ca eu trebuie sa stau sa urmaresc lucrarea pana la capat. A urmari lucrarea, ca grafician, ar insemna sa ma duc sa le "suflu in ceafa" adica sa ii urmaresc constant ca un soim pe cei de jos ba chiar sa ii bat la cap sa faca treaba, ceea ce nu prea pot face fiindca, daca fac asta o sa ma aleg iar cu injuraturi si repezeli si exista un risc major de a ne lua la bataie. Punctul culminant este faptul ca, ei, sau mai bine zis, Giani, fiindca Gogu s-a mai ocupat, refuzand sa efectueze impachetarea coletelor, eu ca si urmaritor al lucrarii ar trebui sa ma ocup si sa impachetez, fiidca deh, e clienta mea. E ca si cum un parinte ar sta sa faca temele copilului doar asa fiindca acela nu vrea sa le faca.
Ultima data cand am avut conversatia aia cu Rodica, mi-a zis asa: "ocupa-te sa urmaresti lucrarea pana la capat, sau te duci acasa!". Asta e direct o amenintare cu concedierea daca nu fac treaba altora.
Acum sa discutam un pic despre acest Giani. Te-ai putea gandi ca el o fi nemaipomenit de ocupat si in acel timp fiecare trebuie sa ajutam cum putem nu? Ei bine NU! Chiar si cand se ocupa Gogu, sau eu impreuna cu Gogu, pe Giani il vezi stand la un calculator, care nici macar nu este destinat lucrarilor pentru firma, si se joaca. O da. Sta si isi pierde timpul jucandu-se solitaire sau cine stie ce jocuri cu carti pe calculatorul ala in timp ce langa el, eu ar trebui sa ma chinui sa impachetez coletele alea desi nu am multa experienta la asa ceva iar el are mana lucrata pe asa ceva. Nu face asta la restul lucrarilor. Isi face datoria asa cat i se da la restul lucrarilor, si chiar si la Zoia ii face partea de separare a colantului, taiere etc, dar cand vine vorba de impachetat pentru trimitere, pune materialele intr-un colt si se baga la calculator. Efectiv se face ca ploua. La alte lucrari ale altor clienti, si mai ales date de alti graficieni, nu are incotro si le impacheteaza, faza asta o face doar la mine si la lucrarile lui Zoia.
Deja ma enerveaza fazele astea si as vrea sa o dreg cumva. Cum as putea proceda cel mai bine legal? De exclus sugestia cu "cauta-ti alt job" fiindca da, asta ar fi primul lucru la care m-am gandit, dar nu pot face asta fix acum in momentul asta. Dar la un moment dat o voi face!
Infiintare pfa
samm20
Salutare,
Lucrez ca si grafician la o firma de publicitare iar de acasa lucram pana acuma ca si freelancer in domeniu web design & development.
Insa am ajuns ... (vezi toată discuția)