Buna ziua. Am o speță la care am primit răspunsuri diferite din partea juriștilor și m-am gândit sa o postez aici, poate mă poate "ilumina" un profesionist mai experimentat. O S.R.L. care are obiect de activitate unic 8622 activități de asistenta medicală, are nevoie de autorizație sanitara acordată de DSP (Direcția de sănătate publica). DSP, printre altele cere la dosar CF-ul imobilului în care se va desfășura activitatea, cu mențiunea trecută în CF de cabinet medical. Eu am studiat legislația în vigoare, cât de cât, și nu am găsit specificata nicăieri obligativitatea ca CF-ul sa fie modificat. De asemenea nu găsesc nici reglementarea prin care DSP are competența sa facă aceste verificari, dreptul să-ți ceara sa faci aceste modificări ale destinației imobilului respectiv. Menționez ca S.R.L.-ul în cauza are contract de comodat la respectivă adresa.
Legislație:
[ link extern ]
ORDONANŢĂ nr. 124 din 29 august 1998 (**republicată**)(*actualizată*)privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale Art.15.
[ link extern ]
NORME METODOLOGICE din 26 februarie 2003 privind înființarea, organizarea și funcționarea cabinetelor medicale. IMPORTANT AUTORIZARI
[ link extern ]
ORDINUL 1030 din 2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitara
Art. 10.
[ link extern ]
Art. 6. -
(1) La parterul clădirilor de locuit:
a) se pot amplasa/amenaja unităţi comerciale, unităţi de prestări servicii, cabinete medicale umane fără paturi şi cabinete veterinare pentru animale de companie, cu condiţia ca acestea, prin funcţionarea lor, să nu creeze disconfort şi riscuri pentru sănătatea locatarilor; pentru unităţile sus-menţionate se vor asigura mijloacele adecvate de limitare a nocivităţilor;
b) nu se vor amplasa la parterul blocurilor unităţi de producţie;
c) se pot amenaja camere speciale pentru: depozitarea deşeurilor solide, spălătorii, uscătorii;
d) se pot amenaja şi alte anexe ale locuinţelor (garaje), doar cu acceptul asociaţiei de locatari sau proprietari.
(2) Activităţile de birou se pot organiza şi la alte etaje ale imobilelor de locuit dacă se obţine acceptul vecinilor direcţi.
(3) Schimbarea destinaţiei unui spaţiu de locuit se poate face numai cu respectarea condiţiilor prevăzute de Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, cu modificările ulterioare.
De fapt, pe acest ultim art. din norme se justifica DSP-ul pentru cerința lor de a se face modificarea în CF cu schimbarea destinației, dar din punctul meu de vedere, din acest articol, în litera legii, nu se înțelege specificitatea sau obligativitatea de a face schimbarea.
Deci întrebarea este: Exista obligativitatea ca o Societate cu răspundere limitata care are obiect de activitate 8622 sa schimbe destinația imobilului în CF pentru a primi autorizație sanitara din partea DSP?
Mulțumesc pentru timpul acordat.