avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... DESCHIDERE MAGAZIN ALIMENTAR
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

DESCHIDERE MAGAZIN ALIMENTAR

Doresc si eu sa-mi cumpar un apartament la parter de bloc pentru a-mi deschide un magazin alimentar cu " de toate" inclusiv produse vrac.

Am cateva intrebari:

- se acorda autorizatie de functionare pentru magazine la parter de bloc ( nu vreau sa cumpar apartamentul si apoi sa aflu ca nu se dau autorizatii pentru magazine in bloc la parter ) ?
- exista clauze speciale care trebuie indeplinite ?
- ce acte imi sunt necesare ( dupa ce voi cumpara apartamentul ) pentru a putea sa-mi deschid acest magazin ?

Va multumesc anticipat pentru ajutor.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:56, 24 Mai 2014
Pentru a infiinta societatea comerciala trebuie sa intocmiti si sa depuneti un dosar la Registrul Comertului; acesta va va elibera certificatul de inmatriculare al societatii.
Dosarul trebuie sa cuprinda:
- dovada rezervarii de denumire a societatii;
- dovada actului de spatiu;
- declaratie pe proprie raspundere a asociatilor si administratorilor,
- cazierele fiscale ale acestora;
- specimen de semnatura,
- dovada depunerii capitalului social,
- actul constitutiv al societatii;
Toate acestea autentificate si inregistrate de catre un notar sau avocat.
In cazul in care nu aveti timpul necesar pentru a va ocupa de intocmirea dosarului puteti imputernici o alta persoana; e bine sa fie o persoana cu studii juridice, de preferinta un avocat sau un consilier juridic.
Din momentul depunerii si acceptarii dosarului la Registrul Comertului, in termen de 3 zile va puteti ridica Certificatul de inmatriculare al societatii, urmand apoi cu acesta, sa va inregistrati la Administratia financiara.

Pentru a desfasura activitatea va mai trebuie:
acordul scris al Asociatiei de Proprietari,
acordul scris al vecinilor verticali si orizontali,
o autorizatie de functionare din partea primariei. Pentru obtinerea acesteia, in cazul Bucurestiului, acordul se poate obtine de la primaria de sector, iar documentatia necesara variaza de la un sector la altul. De exemplu, ”reprezentantii primariei sectorului 6 spun ca “acordul de functionare se elibereaza in baza certificatului de inmatriculare, a certificatului constatator pentru punct de lucru, contractului salubrizare, a dovezii spatiului (contract inchiriere/vanzare-cumparare/de comodat etc)”.
In functie de obiectul de activitate mai pot fi solicitate si alte avize.

Eliberarea autorizatiei de functionare se taxeaza cu suma de 3.000 de lei si taxa de timbru de 1 leu. In situatia in care se intentioneaza amenajarea in cadrul unui apartament de bloc (spatiu cu destinatie de locuinta), trebuie schimbata destinatia spatiului, solicitarea in acest sens adresandu-se Serviciului de Urbanism.
„Reprezentantii sectorului 4 spun ca orice unitate care solicita aprobare pentru program prelungit, dupa ora 22.00, trebuie sa depuna un tabel nominal cu locatarii direct afectati si cu dovada acordului lor pentru tipul de program desfasurat de unitate.”

Multumesc foarte mult pentru ajutor.

Doua intrebari mai am, cand v-ati referit la "Acordul scris al vecinilor verticali si orizontali" inseamna ca trebuie sa am acceptul de la absolut toti vecinii din bloc sau doar de la cei cu care se invecineaza apartamentul meu ?

Autorizatiile de la DSV, OPC, pompieri, mediu, nu mai sunt obligatorii?

Multumesc inca o data pentru ajutor.
Daca veti dasfasura activitate doar intre 7-22 aveti nevoie de acordul vecinilor din dreapta, stanga si de la primul etaj care au pereti comuni cu dvs. Daca desfasurati activitatea si dupa 22 va trebuie acordul tuturor partilor afectate oricare ar fii acestia.

Avand in vedere ca doriti sa comercializati si produse vrac va recomand sa cereti un Acord de Principiu din partea ANSV - [ link extern ]

În vederea obţinerii avizului/autorizaţiei solicitantul va depune la BIROUL UNIC, cererea de înregistrare tip urmată de documentele necesare, după caz:

Aveti nevoie de avizul PSI.
Intocmirea dosarului cu documentele cerute de Legea legata de prevenirea si stingerea incendiilor (P.S.I.) 307/2006 si normele generale din 2007 care cuprinde:
Regulamentul de Ordine Interioara (inclusiv obligatiile de a cunoaste si respecta deciziile de prevenirea si stingerea incendiilor (P.S.I.))
Fisa postului (inclusiv modul de insusire si respectare a masurilor pentru prevenirea si stingerea incendiilor (P.S.I.))
Instructiuni specifice de prevenirea si stingerea incendiilor (P.S.I.) pentru fiecare loc de munca
Evidenta zonelor cu risc incendiu ridicat (acolo unde este cazul)
Intocmirea planului de actiune in cazul unei situatii de urgenta (acolo unde este cazul)
Planul de interventie pe unitate
Planul de evacuare pe fiecare etaj
Tematica pentru toate fazele de instruire
Fisele individuale de instructaj pentru prevenirea si stingerea incendiilor (P.S.I.)
Buna seara,

revin cu o alta intrebare, daca apartamentul pe care doresc sa-l transform in magazin alimentar are alaturat intrarea in ghena de gunoi ( peretele de la dormitorul apartamentului este lipit de peretele de la ghena ) credeti ca voi avea o problema cu obtinerea autorizatiilor ?

Eu doresc sa amenajez spatiul, sa-l despart cumva cu un perete exterior.

Multumesc anticipat de ajutor.

Nu vad de ce ar aparea probleme, atata timp cat zona este igienizata si criteriile de securitate sanitara.

Alte discuții în legătură

Ordinul nr. 119/2014 Praipan Praipan Buna ziua! Doresc o precizare privind Ordin-ul nr. 119/2014 al ministrului sanatatii privind amenajarea cabinetelor in interiorul spatiilor de locuit. La Cap. ... (vezi toată discuția)
Fisa post lucrator ssm miha_alex76 miha_alex76 buna ziua va rog sa ma ajutati cu o fisa a postului prntru lucrator desemnat SSM (vezi toată discuția)
Terenul din jurul blocului(dreptul de a parca masina) petitemichele petitemichele Buna ziua, Acum vreo 2 ani am citit pe forum un subiect despre terenul din jurul blocului,ca 10 m ar reprezenta teren de protectie,de protejare a ... (vezi toată discuția)