avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda lipsa rovinieta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda lipsa rovinieta

Am o situatie un pic cam ciudata. Taica miu a intrat in tara si a oprit in primul punct de unde putea achizitionat rovienieta, respectiv o benzinarie care se afla la circa 100 de metri de frontiera. El a fost surprins de o camera de luat vederi din frontiera si a primit amenda, problema este ca el a stationat acolo facand pauza si urmand sa plece ziua urmatoare, asa ca a achizitionat rovinieta de pe ziua urmatoare. Chiar daca achizitiona de pe ziua in curs, conform OG 15/2002, art 1, alin (8*1) : Dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, valabilitatea acesteia începe
la ora înregistrării informaţiilor privind achitarea tarifului de utilizare în baza de date a SIEGMCR şi expiră la ora
24,00 a ultimei zile a duratei pentru care acesta a fost achitat.
Chiar daca selecta ziua curenta, valabilitatea incepea mai tarziu fata de momentul in care a fost surprins de camerele de supraveghere. Ma gandeam sa fac o contestatie deoarece amenda este destul de mare, in cuantumul a 3550 de lei, insa nu stiu daca am vreo sansa ca cererea sa fie admisa, altfel spus ori plateste acum jumatate din cuantum, ori facem o contestatie si risca sa fie respinsa si sa plateasca intreaga suma. Pareri?
Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2024
Marius1409, utilizator
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 17:14, 30 Octombrie 2024
Buna ziua

Rovinieta trebuie cumparata in avans. Rovinieta se poate cumpara online sau prin sms: [ link extern ]

Legea 226/2023 spune, la art 5:
(2) Rovinieta se achită anterior utilizării rețelei de drumuri naționale din România și este structurată în funcție de durata de utilizare a acesteia
(3) Achitarea și emiterea rovinietei pot fi realizate cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilității acesteia.

Exista un proiect care sa modifice aceasta lege si sa permita achitarea rovinietei in termen de 24 de ore de la folosire (cum e cu taxa de pod de la Fetesti) insa reglementarea va fi in vigoare din 2026.

Asa ca tatal dvs este bun de plata.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2024
BogdanGri, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rovinieta - cumparare dupa trecerea pe sub aparat Diaden77 Diaden77 Astazi am circulat fara rovinieta si am trecut pe sub un aparat ,după care la 5 ore am cumparat rovinieta pe 7 zile si am trecut pe sub acelasi aparat in ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru rovinieta platita in aceeasi zi bunicutul bunicutul Am primit o amenda pt roivinieta in data de 13 09 si eu am cumparat-o mai tarziu in aceeasi zi!!!!!Cum se rezolva cf legii!!!!! :O (vezi toată discuția)
Am cumparat rovinieta astazi si tot astazi am trecut pe langa o camera cnadnr DMX DMX Astazi am trecut pe langa o camera a CNADNR, motiv pentru care mi-am amintit ca pentru masina pe care o conduceam nu mai am rovinieta valabila; expirata de 40 ... (vezi toată discuția)