avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Probleme juridice de familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Probleme juridice de familie

Salutare! As avea o intrebare. Am 18 ani si parintii mei sunt divortati. In urma divortului pronuntat in luna martie a anului acesta, tata a decis sa paraseasca liber consimtit imobilul ( unde fireste este si el proprietar ) si m a indepartat complet din viata lui. Mi a si scris printr un mesaj sms ca nu doreste sa l mai caut. L am dat in judecata pt neplata pensiei de intretinere fiind in grija mamei si inca ma judec cu el pt banii ce mi se cuvin, fiind inca elev. Cu mama viata este un cosmar si de astalalta parte. Dansa munceste insa tind sa cred ca are o problema pe latura psihica, mai exact bipolaritate as spune eu si niste tulburari de comportament ft atipice.
Are momente cand ma jigneste in ultimul hal, urla de aud 5 strazi distanta, ma tot roaga sa mi fac bagajul si sa plec cat mai departe si etc. uneori nici sa mananc linistit nu pot, exemplu fiind din aceasta seara, pentru ca ma terorizeaza. Atitudinea mea este una exemplara, treaba pe acasa fac, la scoala merg insa tind sa cred ca problemele sunt pe latura ei, fiind de natura psihica cum am tot mentionat

Sunt curios de anumite chestii :
-daca eu locuiesc in casa parintilor, nefiind pronuntat niciun partaj sau alte hotarari prin care casa sa i cuvina doar mamei ea ma poate da afara, fiind inca elev, avand varsta de 18 ani? Sau nu
-as dori o metoda/solutie pusa de catre un avocat aici, in comentariul postarii, prin care as putea sa ma apar de jignirile si ceea ce dansa imi face

Tin sa mentionez ca imi doresc niste raspunsuri concrete, pe larg, din care sa pot sa inteleg ceva si posibile solutii.

Unii mi ar recomanda sa incerc sa ma impac cu tata, insa el sta la bloc iar eu fiind crescut toata viata la casa mi ar fi ft greu sa ma acomodez. De altfel, are si o atitudine de dezinteres exagerata asupra mea, fiind pe deplin indiferent cu tot ceea ce se intampla

Mama in schimb imi ofera strictul necesar dar fiind foarte toxica si ma gandesc ca si bolnava, imi scoate pe ochi/reproseaza fiecare lucru il face si orice as face pt ea nu i suficient. Si cum am mentionat, treaba fac, la scoala merg, uneori mai sar calul cand e sa i mai raspund cu cate ceva ca e singura metoda prin care ma pot apara.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 06:44, 31 Octombrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din pacate pentru tine , va trebui sa uiti de ideea ca vei sta unde ti-e mai comod , ca sunt solutii care sa te apere . Tot ce-ti da legea dreptul sa faci este sa ceri pensie de intretinere de la ambii parinti , vei obtine cate 1/4 din salariul fiecaruia - asta , daca nu mai au alti copii in intretinere . Si doar atata timp cat urmezi o scoala , dar nu mai mult de pana la 26 ani . Esti major , va trebui sa te descurci cu toate ( chirie , rechizite , haine , hrana ) din acesti bani . Parintii nu sunt obligati la mai mult , nici sa-ti asigure acoperis deasupra capului . Daca mama ta are ( sau nu ) o boala psihica … n-as zice ca esti in masura sa te exprimi . Iar daca te va da afara din casa , fie ca-ti place , fie ca nu , o poate face , nu conteaza ca nu e facut partajul , TU nu ai nici un drept acolo , esti doar tolerat . Analizeaza-ti comportamentul , nu se poate ca mama ta sa nu aiba motive sa se poarte asa cu tine , si sunt convinsa ca stii si tu care sunt acelea . Si … corecteaza urgent ce e de corectat , daca vrei ca mama ta sa revina la sentimente mai bune … Almineri , iti va fi greu , foarte greu …
Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2024
CHKa, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
uneori mai sar calul cand e sa i mai raspund cu cate ceva ca e singura metoda prin care ma pot apara.

Înțeleg ce zici, dar uite ce reacții îi provoci:

Are momente cand ma jigneste in ultimul hal, urla de aud 5 strazi distanta

Ai putea evita asta dacă ai încerca să te abții să-i răspunzi în momentele în care te ceartă. Nu ai cum să te impui în fața ei, doar o enervezi și mai tare. Și cred că și tu ridici tonul, ea încearcă să te acopere și tot așa. Soluția la conflictul vostru ar putea fi să încerci să o înțelegi și să o ajuți să treacă peste perioada post-divorț, care nu e ușoară pentru ea cum pare să fie pentru tatăl tău.

as dori o metoda/solutie pusa de catre un avocat aici, in comentariul postarii, prin care as putea sa ma apar de jignirile si ceea ce dansa imi face

Ai rămas bărbatul din casă. Poartă-te ca unul care ține la familie, încearcă să o ajuți mai mult decât o faci acum și nu mai sări calul, cum spui tu, când se enervează. Vorbește cu ea despre ce te supără a doua zi după episoadele astea și, foarte important, întreab-o cum se simte. Sunt convinsă că asta ar ajuta mult relația voastră, nu pare că ești foarte preocupat de problemele ei. Dacă îți pasă, bineînțeles, și nu consideri că e obligată să facă pentru tine tot ce face acum. Că nu e, deja ești major, obligațiile ei s-au redus mult, acum mai trebuie doar să îți dea lunar o sumă de bani cât timp studiezi. Atât, nu masă, nu casă, nu spălat, gătit, curățenie etc. Vrei mai mult, dă mai mult - afecțiune, respect, înțelegere... cam așa.
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2024
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Violenta in familie Geo09 Geo09 Buna ziua, Anevoie de cateva sfaturi cu privire la situatia delicata in care ma aflu impreuna cu familia mea... Este vorba despre violenta in familie, mai ... (vezi toată discuția)
Am 17 ani marianamary97 marianamary97 buna ziua am 17 ani si mai am 9 luni si fac 18 ani. eu nu am tata traiesc de cand eram mica cu mama si bunica. am un iubitt mai mare cu 6 ani decat mine. ... (vezi toată discuția)
Doresc sa plec de acasa diana1401 diana1401 Buna seara! Numele meu este Diana si am 17 ani impliniti in iunie 2014. Voi incepe prin a va spune despre ce este vorba, apoi voi pune intrebarile de ... (vezi toată discuția)