Bună ziua,
Infracțiunea de Contrabandă calificată (Introducerea în sau scoaterea din țară, fără drept, de arme, muniții, materiale explozibile, precursori de explozivi restricționați, droguri, precursori, materiale nucleare sau alte substanțe radioactive, substanțe toxice, deșeuri, reziduuri ori materiale chimice periculoase constituie infracțiunea de contrabandă calificată și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 12 ani și interzicerea unor drepturi, dacă legea penală nu prevede o pedeapsă mai mare) se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 12 ani (Cod Vamal, art. 271), iar infracțiunea de Constituire a unui grup infracțional organizat, cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau, de la 3 la 10 ani, în funcție de circumstanțe (Cod Penal, art. 367).
Pentru a se putea dispune amânarea aplicării pedepsei, pe lângă alte condiții care trebuie îndeplinite, cel mai important aspect este ca pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul unui concurs de infracțiuni (la fel cum este în cazul descris de către dvs.), să fie amenda sau închisoarea de cel mult 2 ani.
Sintagma „prevăzut de art. 48 din Codul penal, raportat la art. 270, alin. (1) din Legea nr. 86/2006, raportat la art. 275 din Legea nr. 86/2006” poate fi înțeleasă după cum urmează:
Infracțiunea de la art. 270, alin. (1) din Legea nr. 86/2006 (Codul vamal) este definită ca: „Introducerea în sau scoaterea din țară, prin orice mijloace, a bunurilor sau mărfurilor, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, constituie infracțiunea de contrabandă și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.” Articolul 275 din același act normativ (lege), prevede că fapta de la articolul 270 a nu a fost consumată rămânând la stadiul de tentativă, care se pedepsește.
Articolul 48 din Codul penal stabilește că ați săvârșit respectiva infracțiune în calitate de complice. Complicele este este persoana care, cu intenție, înlesnește sau ajută în orice mod la săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală. Este de asemenea complice persoana care promite, înainte sau în timpul săvârșirii faptei, că va tăinui bunurile provenite din aceasta sau că va favoriza pe făptuitor, chiar dacă după săvârșirea faptei promisiunea nu este îndeplinită.
În aceste condiții, este cel puțin dificil să obțineți o astfel de soluție. Vă recomand să apelați la servicii juridice de specialitate pentru a vă asigura o apărare efectivă și eficientă în dosarul penal.
Vă stau la dispoziție pentru alte informații!
Mult succes!