avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general corectare erori contabile
Discuție deschisă în Contabilitate în general

corectare erori contabile

Buna ziua!
Am o situatie foarte nasoala: am preluat in ianuarie 2009 contabilitatea unei firme de productie agricola; nu am verificat chiar toate inregistrarile din anii anteriori intrucat presupunea o munca titanica.In iulie 2009 trebuia sa fac compensari intre firma si alta firma si nu aveam soldurile necesare.Am verificat inregistrarile contabile din anul 2008 si pe langa facturi omise am constatat niste erori imense care nu se fac nici de elevi la liceul economic: inregistrare: 7111=4111 :O si multe altele de genul: 401=471 (cica in curs de clarificare- 471 in loc de 473).Asa contabila eu nu am mai pomenit.Am facut stornarile dar nu stiu cum sa corectez sumele inregistrate pe contul 711 fara sa imi afecteze rezultatul exercitiului curent (imi ramane un sold de 107.000 lei pe debit).Normal se foloseste contul 1174 dar chiar nu cred ca de la un profit de 9300 in anul 2008 sa ajunga la pierdere.Sunt disperata si trebuie sa depun si 101 pana in 25 si nu stiu cum sa o scot la capat.Situatiile contabile aferente anului 2008 sunt total eronate.multumesc
Cel mai recent răspuns: MALAMUT , Consultant fiscal 11:49, 9 Februarie 2010
Corectarea erorilor contabile se efectueaza in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, conform pct. 63 din Reglementarile contabile conforme cu Directivele europene aprobate prin ordinul mentionat, corectarea erorilor constatate in contabilitate se efectueaza pe seama rezultatului reportat.

In cazul corectarii de erori care genereaza pierdere contabila reportata, aceasta trebuie acoperita inainte de efectuarea oricarei repartizari de profit.

In notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constate.

Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.

In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.

Veniturile sau cheltuielile ce au fost omise sau inregistrate eronat la data la care au fost ocazionate se inregistreaza sau se corecteaza in contabilitate la data constatarii lor.

Daca eroarea este descoperita in cursul exercitiului financiar in care aceasta s-a produs, corectarea se face prin inregistrarea veniturilor sau cheltuielii aferente, direct in conturile corespunzatoare de venituri si cheltuieli.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilant gresit medesan_nico medesan_nico dupa intocmirea situatiilor financiare la 31.12.2009 s-a descoperit ca in balanta de verificare nu s-a introdus o nota contabila. Ce se poate face? (vezi toată discuția)
Rectificarile pe exercitiul curent cig2008 cig2008 Am facut inchiderile din exercitiul financiar precedent, am depus situatiile financiare, insa am omis sa inregistrez niste comisioane. Pot sa fac rectificarile ... (vezi toată discuția)
Impozit salariu clipa silvia clipa silvia Multumesc mult pentru rabdare si raspuns la intrebari. (vezi toată discuția)