Bună ziua ! Tatăl meu a murit recent în urma unui accident de munca(mai exact era sudor și nu avea paravane de protectie si peste el a venit un val de pamant de 4 m ) cu ce sfaturi ma puteți ajuta? Ce pot face eu in acest moment? Legal am vre-o șansă să primesc vre-o despăgubire în acest sens? Angajatorul cum v-a fi pedepsit? Multumesc
Daca evenimentul produs nu a fost comunicat la ITM si cercetat de inspectorii de munca, sesizati dvs. ITM, in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Daca s-a efectuat cercetarea, cereti angajatorului sa va dea PV de cercetare AM si formularul FIAM de inregistrare de catre firma a AM.
Cu aceste documente puteti desschide actiune in instanta civila si cere daune mataeriale si sau daune morale de la firma/ persoane responsabile cu producerea AM.
In mod normal, parchetul a fost anuntat si declanseaza cercetare penala. In timpul cercetarii penale, urmasii vor fi intrebati daca se constituie parte civila. Este bine sa fiti reprezentat de catre un avocat.
In cadrul firmei, prin contractul colectiv de munca pot fi prevazute ajutoare materiale/ banesti pentru cazuri de deces prin AM.
In Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 si completata, privind asigurarea pentru AM si BP sunt mentiuni la:
Capitolul IV Prestații și servicii de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale
-Art. 18 Asigurații sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale au dreptul la următoarele prestații și servicii:
a) reabilitare medicală și recuperarea capacității de muncă;
b) reabilitare și reconversie profesională;
c) indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizație pentru trecerea temporară în alt loc de muncă și indemnizație pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensații pentru atingerea integrității; f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
h) pensie invaliditate ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională;
i) pensie de urmaș în cazul decesului ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională.