Buna ziua!Am două fetițe școlare.Una la școală primară,una la liceu.Am depus dosar pentru bursa socială.Celei din școală primară i s a aprobat,celei de la liceu ,nu.Am fost și am cerut comisiei de la liceu sa mai calculeze odată ,atunci când m au anunțat,pentru că în adeverință de venit a celei de a treia fata a mea erau trecute ,in intervalul celor 12 luni,trei venituri din trei surse diferite.Una era cu venituri neimpozabile,in fiecare luna lua sub 1000 lei,in altă sursă de venit s a declarat venitul pe data de 5 septembrie,iar legea spune că trebuie luate în considerare veniturile impozabile și cele declarate până în august 2024..Doamna de acolo mi a zis că așa i s a zis sa ia in calcul orice venit luat în decursul celor 12 luni.Ce sa fac mai departe?
Dapix
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Bursele școlare în anul 2024-2025: Schimbările și tot ce trebuie să știe elevii pentru a le accesa:
Noul sistem de burse școlare pentru anul 2024-2025 aduce schimbări semnificative, menite să ofere un sprijin financiar mai bine adaptat diverselor nevoi și performanțe ale elevi;or.
Anul școlar 2024-2025 aduce schimbări semnificative în sistemul de acordare a burselor școlare din România. Aceste modificări sunt reglementate prin Ordinul de ministru nr. 5.518/11.07.2024, care aprobă noua Metodologie-cadru de acordare a burselor. Schimbările vin în contextul implementării Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.
Criterii de acordare și cuantumuri bursa socială:
Bursa socială (minim 300 lei): Sprijină elevii din medii defavorizate, familii cu venituri reduse, elevi cu unul sau ambii părinți decedați, din familii monoparentale sau cu deficiențe/afectări funcționale.
În cazul burselor sociale, pe lângă cerere, sunt necesare declarația veniturilor și documentele doveditoare (componența familiei, certificate medicale, etc.).
O noutate importantă este că bursele sociale se vor acordă și în perioada examenului de Bacalaureat, extindând astfel perioada de sprijin pentru elevii din medii defavorizate.
**********************************************************
Art. 10. — (1) Bursa socială se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin una dintre următoarele situații:
a) elevi proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitării, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;
b) elevi cu vârsta de până la 30 de ani, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”, a căror familie realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitului pe venit, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;
c) elevi cu unul sau ambii părinți decedați și elevi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;
d) elevi care provin din familii monoparentale, care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitării, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de un salariu minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;
e) elevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, încadrate conform criteriilor din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora, cu modificările și completările ulterioare, și structurate tipologic conform aceluiași act normativ, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;
f) elevi cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;
g) elevi care revin după școlarizarea din cadrul „Școlii din Spital” în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;
h) elevi proveniți din familii care beneficiază de venit minim de incluziune conform Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare, în baza deciziei de stabilire a dreptului la ajutor de incluziune a familiei elevului, conform Art. 10. — (1).
Cum se acorda bursa socială în anul școlar 2024-2025
Bursa socială se acordă la cerere, în funcție de situația materială/socială/medicală a elevului, a familiei sau a susținătorilor legali.
Pentru obținerea bursei sociale, elevii majori sau părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori depun la Comisia de management al burselor din unitatea de învățământ o cerere însoțită de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei sociale, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar. Acest lucru înseamnă că dosarele se depun până pe 3 octombrie.
Reamintim, un elev poate beneficia de o singură bursă socială, chiar dacă îndeplinește criteriile prevăzute pentru mai multe tipuri de bursă socială. Bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit/bursa de reziliență și cu bursa tehnologică și se acordă și în perioada vacanțelor școlare.
În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa socială pentru luna respectivă.
În cazul în care atingerea sau depășirea pragului de 10 absențe este în legătură cu motive medicale, elevul sau părintele/reprezentantul legal al acestuia va prezenta actele pe baza cărora se face motivarea absențelor, în termen de 7 zile de la reluarea activității elevului, în scopul restabilirii dreptului la bursă. În situația în care, în funcție de momentul efectuării plății bursei, nu a fost posibilă acordarea bursei în urma motivării absențelor din luna respectivă, plata acesteia se poate efectua odată cu plata burselor pentru luna următoare, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Bursă socială venit mic pentru anul școlar 2024-2025
Se acordă elevilor proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitului pe venit, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii.
De la 1 iulie, salariul minim net pe economie este 2.363 de lei, 50% înseamnă 1.181,5