avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1030 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Buna ziua! Bunica mea a fost declarată moarta la ...
Discuție deschisă în Executare silită

Buna ziua! Bunica mea a fost declarată moarta la banca deoarece ...

Buna ziua! Bunica mea a fost declarată moarta la banca deoarece nu a mai efectuat nici o plata timp de 5 ani, iar contul i-a fost blocat. Dar cu toate ca pensia ii era virata in acest cont. După cât timp se poate debloca contul, in cazul in care a fost declarată moarta din greseala. Mulțumesc! O zi buna!
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 09:26, 6 Decembrie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa mearga la banca sa se identifice, sa discute cu ei, nu inteleg cine si in ce baza a declarat-o decedata.
Se mutase in Italia , iar timp de 5 ani nu a mai efectuat nici o plata, iar pe baza aceasta au blocat contul cu motiv de deces. A discutat și la banca, doar ca exista o alta varianta inafara de a astepta 30 de zile pana la deblocarea contului, se poate face alceva? Mulțumesc din suflet!
Regret, nu inteleg ce imi comunicati, va exprimati neclar si nu va pot ajuta. Trebuie vazuta a cui e culpa si ce urmari sunt, in functie de asta se poate forta banca.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
E posibil să fie vorba despre lipsa declarației de viață pe care trebuie, din vară, să o trimită în țară pensionarii stabiliți în străinătate.

Pentru a primi pensia, din toamnă, pensionarii stabiliți în străinătate vor trebui să trimită semestrial un certificat de viață. CNPP a stabilit modelul oficial al documentului

Certificatul de viață, document care atestă că beneficiarul unei pensii stabilit în străinătate este în viață, va trebui trimis de două ori pe an, și anume semestrial, în martie și septembrie, către casele teritoriale de pensii, potrivit noii legi a pensiilor, ce se aplică din toamnă. Pentru că termenul de aplicare a noii reglementări se apropie, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit, printr-un ordin apărut marți, modelul certificatului de viață.

Documentul trebuie semnat de pensionar în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt. Aceste autorități pot fi instituţii de asigurări sociale/ pensii, autorităţi administrative locale, notari publici de pe teritoriul statului de domiciliu sau de reşedinţă. Conform legii, certificatul de viață trebuie transmis de pensionarul nerezident din proprie inițiativă.

În cazul în care pensionarii din străinătate nu vor respecta cele două termene pentru transmiterea certificatului de viață (31 martie/ 30 septembrie), plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare. Pe de altă parte, reluarea plății pensiei se va face de la data suspendării, dacă beneficiarul nerezident prezintă/ comunică certificatul de viață după expirarea termenelor amintite.


Articolul integral îl puteți citi aici:
www.avocatnet.ro/articol_661...
Iar modelul cererii poate fi descărcat din fișierul atașat articolului.
Ultima modificare: Joi, 28 Noiembrie 2024
Manuela Rășină, administrator
Pai problema nu e contul atunci... problema e pensia...

Alte discuții în legătură

Certificatul de viata DynoCR DynoCR \"Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, pensionar nerezident poate deschide cont cnpp? mulțumesc, ... Maia1034 Maia1034 Bună ziua, Pensionar nerezident poate deschide cont CNPP? Mulțumesc, Victoria Pop vmpop@yahoo.ca (vezi toată discuția)
Transferul drepturilor de asigurari sociale in hu godspeed godspeed Un cuplu de medici ( actualmente in varsta de 50 ani)din RO emigreaza in Ungaria dupa un stagiu de cotizare de 7 ani in sistemul pe pensii RO. Obtin cetatenia ... (vezi toată discuția)