avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Doctorand - asigurat fara obligatie de plata CAS din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Doctorand - asigurat fara obligatie de plata CAS din 2024

Buna ziua.
Cum se poate stopa obligatia de plata pentru asigurarea de sanatate inregistrata la finante pentru o persoana fara venituri proprii, dar care isi plateste contributiile individual, in cazul in care individul a devenit doctorand, iar prin aceasta calitate dobandeste dreptul scutirii de la plata asigurarii de sanatate, conform legii 95/2006, actualizata in 2024?

De asemenea, in baza caror documente se pot reactualiza/schimba datele inregistrate la CAS din platitor individual in "asigurat fara obligatie de plata"?
Multumesc.

Articolul 224
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuției, în condițiile art. 154 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare:
a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, studenții-doctoranzi, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști;
(la 06-09-2024, Litera a) , Alineatul (1) , Articolul 224 , Sectiunea 1 , Capitolul II , Titlul VIII a fost modificată de Punctul 11. , Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 106 din 4 septembrie 2024, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 903 din 6 septembrie 2024 )
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:32, 26 Noiembrie 2024
Ordinul Presedintelui CNAS nr: 581/2014

Art. 12
(1) Dovada calităţii de asigurat se realizează prin modalitatea electronică de verificare a calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, iar în situaţia în care, în urma interogării, persoana nu apare în aplicaţia menţionată la art. 11 alin. (1), se realizează printr-un document justificativ - adeverinţă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, eliberată de casa de asigurări de sănătate în a cărei evidenţă se află persoana, potrivit fiecărei categorii de persoane, pe baza următoarelor documente:
....
c) studentul-doctorand care desfăşură activităţi didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4-6 ore convenţionale didactice pe săptămână: act de identitate valabil la data solicitării, contractul în baza căruia desfăşoară activităţi didactice în limita a 4-6 ore, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă sau alte venituri impozabile, adeverinţă eliberată de instituţia de învăţământ superior din care să rezulte că are calitatea de student-doctorand;
.....

Cu documentele mentionate mai sus , mergeti la Casa de Asigurari de Sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cnas ihaveaquestion ihaveaquestion Buna ziua! Sunt studenta, am 21 de ani. Intrebarea mea este daca sunt asigurata? Nu am card de sanatate, pentru ca nu am primit. Trebuie sa cer o adeverinta ... (vezi toată discuția)
Student doctorand la zi cu bursa peste 26 de ani - plata contributiilor la pensii//asigurare medicala asigurata din bursa universitara? oananao oananao Buna ziua, Doresc sa aflu statutul doctorandului la zi cu bursa peste 26 de ani si neangajat. In special, se realizeaza plata contributiilor la pensii si ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli naștere studentă Mirela Adina Mirela Adina Sunt studenta in cluj cu domiciliul in vatra dornei. As dori sa stiu ce cheltuieli implica o nastere prin cezariana la o maternitate de stat. Sau beneficiez de ... (vezi toată discuția)