avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Din motive ce țin de transparență, organizare, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Din motive ce țin de transparență, organizare, îmbunătățirea ...

Din motive ce țin de transparență, organizare, îmbunătățirea metodelor de plată, lipsa de profesionalism a administratorului și multe altele, peste 20% dintre membrii asociației de proprietari în care locuiesc au formulat o scrisoare către președinte, în care se solicita convocarea adunarii generale si se stabileste stabilește o ordine de zi pentru schimbarea administratorului curent, angajat cu carte de muncă.

I-am adus la cunoștință președintelui că avem această scrisoare și că trebuie să o semneze, sa o inregistreze si sa inceapa procedura covocarii. A cerut o zi pentru a consulta legea, cu toate că era obligat din acel moment să ia în vedere și să înregistreze scrisoarea.

A doua zi m-a sunat și a trecut prin toate etapele posibile de pretexte:
- că oricum avem Adunare Generală în primăvară și că voia oricum să plece (deși în scrisoarea noastră era vorba despre administrator);
- că dacă fuge administratorul cu banii? I-am răspuns că acest lucru este imposibil, fiind o chestiune penală, etc.;
- că a văzut o foaie de la primăria sectorului 5 pe ușa blocului, pe care scria că, pentru a continua procesul anvelopării, nu trebuie schimbat administratorul. Cum mi-a spus că are scrisoarea la el pentru că a găsit-o ruptă pe scară, l-am rugat să-mi trimită o poză - nu am primit-o.
- mai departe, a trecut din postura de persoană îngrijorată, în barca administratorului, devenind agresiv și spunând că sunt încăpățânat, că nu mă poate convinge cu vorba bună.

În aceeași zi, eu, împreună cu doi dintre semnatari, am fost să-i predăm oficial scrisoarea, însă acesta a refuzat să o înregistreze. Mai mult, a venit cu un act constitutiv vechi, ca să-mi demonstreze că la apartamentul meu nu sunt trecut eu, nici persoana de la care am cumpărat în urmă cu 11 ani, ci persoana dinaintea acesteia, fapt ce-l asigura pe el că scrisoarea nu e legitimă și că trebuie ignorată. Acest lucru îmi indică faptul că, foarte probabil, președintele nu a depus acordul asociației la judecătorie, iar statutul nu este actualizat. Mai mult de atat, procesele verbale cu listele de perticipanti din trecut sunt completate cu numele meu in dreptul apartamentului meu.

Am procedat la afișarea convocatorului sub avizier. Am fost la primăria sectorului 5, unde mi s-a spus că am procedat corect și că trebuie să completez și tabelul convocator. În cazul în care nu găsesc toate persoanele, cele rămase trebuie contactate cu scrisoare recomandată.

Problema este că nu dețin numele tuturor proprietarilor. Toată arhiva, din ce se vorbește, este la administrator (lucru de care se plângea și președintele în trecut!). La taxe și impozite, pentru a obține statutul și acordul asociației (care, probabil, nu sunt depuse actualizat conform Legii 196/2018), cererea trebuie făcută de către președinte sau de un împuternicit al acestuia.

Ședința este programată pentru data de 3 decembrie, iar eu trebuie să merg mai departe și să mă asigur, în același timp, că aceasta este legitimă.

Următorul meu pas este să-i trimit o notificare recomandată sau prin executor judecătoresc, pentru a ne furniza informațiile de care avem nevoie. M-am asigurat că această notificare va fi semnată de locatari vechi, ambii fiind membri ai comitetului executiv, chiar, pentru a nu ne lovi de același pretext, din nou.

Orice sfat, în orice direcție, este binevenit. Totodată, aș vrea să știu dacă, în cazul în care ședința are prezență de 50% + 1, iar voturile vor fi de 100% dintre cei prezenți sau cel puțin 50%+1 dintre locatari, mai trebuie să am dovada convocării tuturor membrilor?

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2024
ValentinD95, utilizator
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 20:23, 29 Noiembrie 2024
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Administratorul cu CIM incheiat cu asociatia de proprietari nu poate fi concediat doar pentru ca niste proprietari s-au suparat pe el , ci doar in conditiile Codului Muncii . Iar daca nu aveti motive intemeiate ( abateri disciplinare grave ) , daca va da in judecata si , peste 1 - 2 ani - cand s-ar termina procesul - instanta ii da dreptate ( ca n-au fost destul de grave abaterile , ca n-ati urmat toti pasii prevazuti de lege , etc. ) , ii veti plati , dvs. , locatarii , salariile din urma . Doar sa aveti in vedere si asta …
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2024
CHKa, utilizator
Avem in vedere asta si e planificat sa se discute in AG toate aceste aspecte.
Una dintre sugestii este si desfintarea postului pentru reorganizare pe motive financiare si ce tin de transparenta. Vom lua in calcul ambele variante. Va multumesc pentru atentionare.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2024
ValentinD95, utilizator
Buna ziua

Sfatul meu, ca persoana care am trecut prin asta acum recent e sa faceti totul respectand la sange litera legii.

In cazul de fata cititi bine legea 196/2018: [ link extern ]

In cazul meu, fostul comitet executiv (cu tot cu presedinte), administrator si cenzor si-au batut joc si au facut lucrurile dupa cum i-a taiat capul. In schimb, amenintati cu destituirea s-au apucat sa citeasca pentru prima oara in vietile lor legea 196/2018. Si, de unde inainte de discutiile cu destituirea se bateau cu caramida in piept ca ei "fac lucrurile in spiritul legii", sa vedeti dvs cum se legau de toate chichitele posibile si imposibile din aceasta lege.

In cazul meu:
- presedintele nu a trimis in viata lui scrisori pentru convocare, nici tabel nu facea din timp. Tabelul convocator se semna la sedinta, nu inainte.
- cenzorul nu participa la sedinte, nu semna decizii
- impartirea cheltuielilor o faceau dupa cum credeau ei ca ar trebui facuta etc...

Cand s-a pus problema de destituire, dar mai ales de sanctionare, presedintele a contestat decizia luata de noi in adunare, pentru ca nu am trimis scrisori celor care nu au fost anuntati si nu au semnat pe tabelul convocator. Si, da, judecatorul i-a dat dreptate. Chiar daca el la randul sau nu a facut asta in viata lui.

Deci, cand e pielea lor la mijloc, o sa vedeti cum acesti oameni vor tine cu dintii si vor cauta disperati toate exceptiile posibile in lege.

Noua ne-a luat aproape 3 ani sa ajungem pe linia de plutire si inca nu am terminat cu vechiul comitet executiv. Inca ne judecam cu ei. Am castigat pe fond. Acum asteptam apelul.

Pe langa sfatul de a respecta legea la sange, al doilea sfat e sa nu va grabiti. Stiu ca vreti sa scapati repede de el, dar nu va grabiti. Faceti totul exact cum spune in lege, iar asta inseamna din pacate si timpi morti. E mai bine asa, credeti-ma, decat sa ajungeti la proces si sa pierdeti, ca mai mult timp si bani irositi.

Legat de ultima dvs intrebare. La adunarea generala ordinara, convocarea se face pe baza de tabel convocator si, pentru cei care nu au putut fi convocati pe baza tabelului prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire si continut declarat.

Legea nu cere dovada explicita a convocarii tuturor membrilor decat in cazul adunarilor reconvocate. Insa oricum veti avea nevoie de aceasta dovada in cazul in care legalitatea adunarii va fi contestata. Dvs va trebui sa dovediti ca ati respectat legea.

Sincer, in 2024 cand avem grupuri de facebook, whatsapp, e-bloc, e-mail, etc... cerinta de a notifica proprietarii prin scrisori este extrem de restrictiva, insa asta e legea. Noi am pierdut un proces fix din cauza asta.

Art. 47
(4) Proprietarii sunt anunțați, prin afișare la avizier și pe bază de tabel nominal convocator sau, în cazul proprietarilor care nu au fost anunțați, pe baza tabelului nominal convocator, prin poștă cu scrisoare recomandată, cu conținut declarat și confirmare de primire, asupra oricărei adunări generale a asociației de proprietari, cu cel puțin 10 zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunării generale, cu excepția adunărilor generale extraordinare sau a adunărilor generale reconvocate care se pot convoca, în condițiile prevăzute la alin. (3), cu cel puțin 3 zile înainte de data stabilită.

Art. 48
(1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociației de proprietari sunt prezenți personal sau prin reprezentanți care au o împuternicire scrisă și semnată de către proprietarii în numele cărora votează.
(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu din membrii asociației de proprietari, întrunirea adunării generale se suspendă și se reconvoacă în termen de maximum 15 zile de la data primei convocări în condițiile prevăzute la art. 47.
(3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toți membrii asociației de proprietari au fost convocați pe bază de tabel convocator sau prin poștă cu scrisoare recomandată, cu conținut declarat și confirmare de primire, și prin afișare la avizier, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenți, prin votul majorității acestora.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2024
BogdanGri, utilizator
Multumesc mult. Tocmai ce am trimis o scrisoare recomadata catre presedinte in care ii cerem urmatoarele:
1. Statutul Asociației de Proprietari, în forma sa actualizată.
2. Regulamentul condominiului, în forma actualizată.
3. Ultimul Act Constitutiv al Asociației, actualizat conform legislației în vigoare.
4. Procesele-verbale și listele de participanți pentru ultimele trei ședințe consemnate în Registrul Unic de Procese-Verbale.
5. Acordul de asociere, realizat conform prevederilor Legii 196/2018, actualizat (în cazul în care acesta a fost întocmit).
6. Componența actuală asociației, membri, comitet executiv, cenzori, contabil, alți angajați și salariile acestora.

La nici 24 de ore de la primirea scrisorii, a fost formata de urgenta o intalnire a comitetului executiv in care cu totii au luat la cunostinta ca
- 80% dintre proprietarii blocului nu sunt membri ai asociatiei (sa mai spun ca deciziile din ultimii ani au fost luat in ilegalitate?)
- ca multe acte care trebuiau depuse nu au fost depuse - nu mi s-a confirmat inca, insa sunt sigur ca niciunul dintre actele cerute de legea 196/2018 (statut, regulament, acord) nu a fost depus.
Deci ne aflam in situatia delicata in care nu putem sa il reclamam pe presedinte deoarece intreaga asociatie va avea de suferit.
Tot in aceeasi sedinta s-a luat, aparent, decizia de a anula Adunarea Generala convovata de cei 20% pana asociatia devina legala, tinand cont ca cei prezenti nu vor avea drept de vot pentru ca nu fac parte din asociatie.
As vrea sa stiu, daca se poate
- daca in acest punct, decizia de anulare a AG le mai apartine lor (AG convovcat de minimul de 20% este in cateva zile) iar din punctul meu de vedere proprietarii trebuie anuntati despre situatia creata.
- care a fost termenul in care asociatiile trebuiau sa depuna actele mai sus mentionate (statut, acord, regulament), conform legii 196/2018?


Multumesc!
Buna ziua

Legea 196/2018 a fost publicata in MO pe 20 iulie 2018 si conform art. 109 a intrat in vigoare la 60 de zile de la publicare.

Asociatiile constituite inainte de intrarea in vigoare a legii 196/2018 au avut la dispozitie 12 luni pt actualizarea statului (art. 104). Deci asociatia trebuia sa functioneze dupa noua lege din septembrie 2019....

Din pacate da, consedintele nerespectarii legii le vor suporta initial toti membrii asociatiei... De asta noi acum ne judecam cu vechiul comitet (presedintele inclus) pentru ca toate consedintele (mai ales cele financiare) ar trebui suportate de ei, care nu si-au facut treaba desi au fost platiti, nu de toata lumea.

Asa a fost si la noi. Haos in acte (statutul nu a fost actualizat, cartea de imobil nu exista, actele originale nu mai stiau pe unde sunt, procese verbale erau doar o parte)....

Cand au vazut cei din vechiul comitet ca se ingroasa gluma si ca vrem sa-i tinem responsabili pt toate pagubele au inceput sa fie extrem, dar extrem de rigurosi cand vine vorba de interpretarea legii pe care nu au binevoit sa o respecte pana atunci.

De asta va spun, chiar daca dureaza un pic mai mult si unele chestii sunt aparent inutile sau ilogice, respectati la sange ce scrie in lege.

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari a blocului nu are presedinte de ceva ... Theoleo2009 Theoleo2009 Asociatia de proprietari a blocului nu are presedinte de ceva vreme. Contul a fost inchis si nu se poate deschide altul decât daca administratorul este ... (vezi toată discuția)
Bună seara la noi în bloc e o situație dificila. suntem asociație ... Ianit Ianit Bună seara La noi în bloc e o situație dificila. Suntem asociație de proprietari, eu ca proprietar al unui apartament am sesizat câteva nereguli vizavi ... (vezi toată discuția)
Adunare generala adamar adamar dorim sa facem o sedinta la bloc, presedintele refuza, comitetul nu face nici un demers pt ca presedinta nu vrea, prima si singura sedinta din anul 2019 a fost ... (vezi toată discuția)