Buna ziua
Sfatul meu, ca persoana care am trecut prin asta acum recent e sa faceti totul respectand la sange litera legii.
In cazul de fata cititi bine legea 196/2018:
[ link extern ]
In cazul meu, fostul comitet executiv (cu tot cu presedinte), administrator si cenzor si-au batut joc si au facut lucrurile dupa cum i-a taiat capul. In schimb, amenintati cu destituirea s-au apucat sa citeasca pentru prima oara in vietile lor legea 196/2018. Si, de unde inainte de discutiile cu destituirea se bateau cu caramida in piept ca ei "fac lucrurile in spiritul legii", sa vedeti dvs cum se legau de toate chichitele posibile si imposibile din aceasta lege.
In cazul meu:
- presedintele nu a trimis in viata lui scrisori pentru convocare, nici tabel nu facea din timp. Tabelul convocator se semna la sedinta, nu inainte.
- cenzorul nu participa la sedinte, nu semna decizii
- impartirea cheltuielilor o faceau dupa cum credeau ei ca ar trebui facuta etc...
Cand s-a pus problema de destituire, dar mai ales de sanctionare, presedintele a contestat decizia luata de noi in adunare, pentru ca nu am trimis scrisori celor care nu au fost anuntati si nu au semnat pe tabelul convocator. Si, da, judecatorul i-a dat dreptate. Chiar daca el la randul sau nu a facut asta in viata lui.
Deci, cand e pielea lor la mijloc, o sa vedeti cum acesti oameni vor tine cu dintii si vor cauta disperati toate exceptiile posibile in lege.
Noua ne-a luat aproape 3 ani sa ajungem pe linia de plutire si inca nu am terminat cu vechiul comitet executiv. Inca ne judecam cu ei. Am castigat pe fond. Acum asteptam apelul.
Pe langa sfatul de a respecta legea la sange, al doilea sfat e sa nu va grabiti. Stiu ca vreti sa scapati repede de el, dar nu va grabiti. Faceti totul exact cum spune in lege, iar asta inseamna din pacate si timpi morti. E mai bine asa, credeti-ma, decat sa ajungeti la proces si sa pierdeti, ca mai mult timp si bani irositi.
Legat de ultima dvs intrebare. La adunarea generala ordinara, convocarea se face pe baza de tabel convocator si, pentru cei care nu au putut fi convocati pe baza tabelului prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire si continut declarat.
Legea nu cere dovada explicita a convocarii tuturor membrilor decat in cazul adunarilor reconvocate. Insa oricum veti avea nevoie de aceasta dovada in cazul in care legalitatea adunarii va fi contestata. Dvs va trebui sa dovediti ca ati respectat legea.
Sincer, in 2024 cand avem grupuri de facebook, whatsapp, e-bloc, e-mail, etc... cerinta de a notifica proprietarii prin scrisori este extrem de restrictiva, insa asta e legea. Noi am pierdut un proces fix din cauza asta.
Art. 47
(4) Proprietarii sunt anunțați, prin afișare la avizier și pe bază de tabel nominal convocator sau, în cazul proprietarilor care nu au fost anunțați, pe baza tabelului nominal convocator,
prin poștă cu scrisoare recomandată, cu conținut declarat și confirmare de primire, asupra oricărei adunări generale a asociației de proprietari,
cu cel puțin 10 zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunării generale, cu excepția adunărilor generale extraordinare sau a adunărilor generale reconvocate care se pot convoca, în condițiile prevăzute la alin. (3), cu cel puțin 3 zile înainte de data stabilită.
Art. 48
(1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociației de proprietari sunt prezenți personal sau prin reprezentanți care au o împuternicire scrisă și semnată de către proprietarii în numele cărora votează.
(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu din membrii asociației de proprietari, întrunirea adunării generale se suspendă și se reconvoacă în termen de maximum 15 zile de la data primei convocări în condițiile prevăzute la art. 47.
(3)
La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toți membrii asociației de proprietari au fost convocați pe bază de tabel convocator
sau prin poștă cu scrisoare recomandată, cu conținut declarat și confirmare de primire, și prin afișare la avizier, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenți, prin votul majorității acestora.