Am pensie militara, invaliditate gradul 2,am dreptul sa mai muncesc în acest caz?am citit undeva o informație ,cum că aș avea dreptul după noua lege,dar am nevoie de o părere oficială!va mulțumesc!
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Interpretarea mea e diferita , Legea 360/2023 spune - din titlu - ca priveste sistemul public de pensii . Acesta NU cuprinde si pensiile militare , respectivele pensii se calculeaza altfel decat prevede aceasta Lege , contributiile asiguratilor nu ajung in acest fond , pensiile militare se platesc din fondurile ministerelor respective si nu din acest fond . Punctele de stabilitate nu se acorda pentru perioadele de cotizare la alte sisteme de asigurari sociale ( cum ar fi , un alt exemplu , cele ale cultelor ) . Un alt argument ar fi ca aceasta lege nu abroga prevederile Legii 223/2015 - cum le-a abrogat pe cele ale Legilor 263/2010 si 127/2019 - , nici nu-i modifica vreun articol . Prin urmare , in opinia mea , userului ar trebui sa i se aplice prevederile Legii 223/2015 - cele privind pensiile de invaliditate - , si nu ale Legii 360/2023 . Dar o parere oficiala , cum userul isi doreste , nu cred ca poate primi din alta parte decat de la Casa Sectoriala .
Legea 360/2023 nu este aplicabila pensiilor militare ...
art. 76 Legea 223/2015 (1) În sistemul pensiilor militare de stat pot cumula pensia cu venituri provenite din situații pentru care asigurarea este obligatorie, în condițiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii militari care beneficiază de pensie de serviciu;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum și copiii beneficiari ai unei pensii de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate;
d) copiii beneficiari ai unei pensii de urmaș, prevăzuți la art. 48 lit. a) și b).