avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Am pensie militara, invaliditate gradul 2,am dreptul ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am pensie militara, invaliditate gradul 2,am dreptul sa mai muncesc ...

Am pensie militara, invaliditate gradul 2,am dreptul sa mai muncesc în acest caz?am citit undeva o informație ,cum că aș avea dreptul după noua lege,dar am nevoie de o părere oficială!va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:04, 28 Noiembrie 2024
Oare Legea 360/2023 e aplicabila si pensiilor militare ? ca - din titlu - rezulta ca e doar despre cele din sistemul public de pensii …
In interpretarea mea este aplicabila si pensiilor militare.
Nu este precizata nicio exceptie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Interpretarea mea e diferita , Legea 360/2023 spune - din titlu - ca priveste sistemul public de pensii . Acesta NU cuprinde si pensiile militare , respectivele pensii se calculeaza altfel decat prevede aceasta Lege , contributiile asiguratilor nu ajung in acest fond , pensiile militare se platesc din fondurile ministerelor respective si nu din acest fond . Punctele de stabilitate nu se acorda pentru perioadele de cotizare la alte sisteme de asigurari sociale ( cum ar fi , un alt exemplu , cele ale cultelor ) . Un alt argument ar fi ca aceasta lege nu abroga prevederile Legii 223/2015 - cum le-a abrogat pe cele ale Legilor 263/2010 si 127/2019 - , nici nu-i modifica vreun articol . Prin urmare , in opinia mea , userului ar trebui sa i se aplice prevederile Legii 223/2015 - cele privind pensiile de invaliditate - , si nu ale Legii 360/2023 . Dar o parere oficiala , cum userul isi doreste , nu cred ca poate primi din alta parte decat de la Casa Sectoriala .
Ultima modificare: Joi, 28 Noiembrie 2024
CHKa, utilizator
Legea 360/2023 nu este aplicabila pensiilor militare ...

art. 76 Legea 223/2015
(1) În sistemul pensiilor militare de stat pot cumula pensia cu venituri provenite din situații pentru care asigurarea este obligatorie, în condițiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii militari care beneficiază de pensie de serviciu;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum și copiii beneficiari ai unei pensii de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate;
d) copiii beneficiari ai unei pensii de urmaș, prevăzuți la art. 48 lit. a) și b).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionari angajați DianaMarcu DianaMarcu Bună ziua ! Dacă o persoană a ieșit la pensie din MAI, se poate angaja după aceea tot la stat pe un post asemănător ? (vezi toată discuția)
Pensie anticipată parțial la cadrele militare. tetcu tetcu Bună ziua! Poate cineva să-mi spună dacă un pensionar,cadru militar,cu pensie anticipată parțial poate să se angajeze în altă activitate și să ... (vezi toată discuția)