avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intrebare legata de contract inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intrebare legata de contract inchiriere

dupa ce fac contractul, pe parcursul derularii acestuia daca vreau sa vand casa fratelui/surorii cu pastrarea contractului/chiriasului, deci nu afecteaza in niciun fel chiriasul, ce trebuie sa fac, ce presupune chestia asta, contractul de chirie e vreun impediment? ce puteti sa-mi spuneti despre situatia aceasta?
Cel mai recent răspuns: Ionut Lupu , Consilier juridic 16:17, 11 Februarie 2010
De regula nu este impediment, insa ar trebui inserata o clauza in contractul de vanzare cumparare astfel icat chiriasul sa aiba garantia ca odata cu vanzarea i se pastreaza dreptul de locatiune si pretul stabilit pentru chirie.
Daca acest contract de inchiriere e legal incheiat si daca la momentrul vanzarii este valabil, atunci, el este preluat de noul proprietar. Cumparatorul trebuie instiintat de aceasta situatie inainte de vanzare iar chiriasul trebuie notificat. Daca incheiati contractul de inchiriere pe un termen mai mare de 3 ani el poate fi inscris in sarcini, in cartea funciara.
jymmy a scris:

dupa ce fac contractul, pe parcursul derularii acestuia daca vreau sa vand casa fratelui/surorii cu pastrarea contractului/chiriasului, deci nu afecteaza in niciun fel chiriasul, ce trebuie sa fac, ce presupune chestia asta, contractul de chirie e vreun impediment? ce puteti sa-mi spuneti despre situatia aceasta?


Nu e nici o problema.
Noul proprietar va trebui sa respecte contractul de inchiriere.
Pe chiriasi nu ii afecteaza in nici un fel.
Nu treceti nimic in contractul de vanzare-cumparare, nu e cazul.
Art .1441din Codul Civil specifica faptul ca locatiunea e incetata daca in continutul contractului e prevazuta aceasta situatie in caz de instrainare a bunului imobil.
Altminteri, cum au amintit colegii mai sus , cumparatorii bunului sunt tinuti sa respecte contractul de inchiriere , intrucat le este opozabil.

Art. 1441

Daca locatorul vinde lucrul inchiriat sau arendat, cumparatorul este dator sa respecte locatiunea facuta inainte de vinzare, intrucit a fost facuta prin un act autentic sau prin un act privat, dar cu data certa, afara numai cind desfiintarea ei din cauza vinzarii s-ar fi prevazut in insusi contractul de locatiune. (C. civ. 561, 1182, 1442, 1443).
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
deci nu trebuie sa-l instiintez inainte sa se faca vanzarea? nu are nicio prioritate la cumpararea apartamentului in care locuieste legal cu chirie? nu trebuie sa-l intreb daca vrea sa cumpere apartamentul respectiv?

Alte discuții în legătură

Respectare cantract inchiriere troanta troanta am ctr de chirie pe 10ani inregistrat la financiar pe un spatiu comercial propietaru a vandut spatiul altei persoane care vrea sa-mi mareasca chiria sau sa ... (vezi toată discuția)
Contractul de vanzare anuleaza inchirierea gabisuciu gabisuciu Buna ziua! In cazul in care exista un contract de inchiriere valabil pe un spatiu si acest spatiu este vandut de proprietar, contractul de inchiriere incheiat ... (vezi toată discuția)
Ca proprietar cum scap de chiriasii fostilor proprietari? sebala sebala am achizitionat o casa si nu pot beneficia de dreptul meu de proprietar deoarece chiriasii fostilor proprietari nu vor sa paraseasca casa desi au fost ... (vezi toată discuția)