avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Situatie Avarii apa condominiu Case fara Asociatie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Situatie Avarii apa condominiu Case fara Asociatie Proprietari constituita

buna ziua
avem urmatoarea situatie:
- condominiu de 10-12 case, din care 8 bransate la conducta de apa si canal
- apometre cu citire radio la 8 dintre case plus apometru general la conducta
- nu exista asociatie de proprietari (marea majoritate nu doreste constituirea)
- avem pierderi/diferente intre apometru general si individuale
- am avut o avarie uriasa, recent, de aprx 900mc
- familia mea e declarata cu 5 membri, o alta fam cu 3 membri, in rest sunt declarati cate 1-2 desi in case sunt 2-4 membri
- astfel, noi suportam aprx 30% din toate diferentele si mai ales din avaria uriasa recenta
- in cadrul investigatiilor legate de avarie, s a mai constatat ca 2 case sunt bransate la canalizare, fara a avea contract
AC Ilfov ne a informat ca nu pot reevalua situatia iar facturile recent emise trebuie achitate.

intrebarea mea este: cum putem noi gestiona aceasta situatie, respectiv:
- avem posibilitatea legala sa solicitam reechilibrarea impartilor avariilor si pierderilor anterioare ?
- daca se refuza constituirea asociatei de proprietari, exista alta parghie prin care putem rezolva situatii de acest gen ?

va multumesc anticipat pentru rabdare si raspunsuri
Marius
Cel mai recent răspuns: MariusCalin13 , utilizator 14:49, 18 Decembrie 2024
Depinde cati coproprietati doresc infiintarea unei asociatii. Depinde ce parti comune aveti.
Pentru plata apei, puteti notifica proprietarii, reface calcule, pune in intarziere. De regula functioneaza fara sa ajungeti in instanta. Vorbiti cu un avocat in acest sens.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!
in timp ce scrieti acasa sesizarea catre anrsc@anrsc.ro o tipariti apoi si

Va prezentatii la Apa Canal ILFOV si le faceti scris ca solicitati conform legii 241/2006
[ link extern ]
au obligatia sa repartizeze ei pierderile pe unitate imobiliara si sa factureze la pausal pe cei care refuza. Adica pierderile alea sa le bage celor care nu sunt cu contor dar li s-a ermis bransarea la canalizare.
Si ca pana acum au factura ilegal si trebuie sa refaca toate facturile daca au facut altfel.
Luati si cititi legea si faceti plagerea catre ei si amenintati ca si catre ANRSC daca nu inteleg. Faceti apoi si la ANRSC .

legea 241/2006
Art 31
1) Furnizarea/Prestarea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare se realizează numai pe bază de contract de furnizare/prestare, care poate fi individual sau colectiv.
;;;;
((7) Principalele obligații ale operatorului în raport cu utilizatorii din condominiu în cazul încheierii de contracte individuale de furnizare/prestare a serviciului sunt:
a) să asigure la branșamentul condominiului parametrii de calitate a apei potabile;
b) să repartizeze pe fiecare unitate imobiliară consumul de apă înregistrat de contorul montat la branșamentul condominiului; diferența dintre consumul înregistrat de contorul de branșament și suma consumurilor individuale se repartizează egal pe unitate imobiliară și se facturează individual;
c) să emită lunar factură fiecărui utilizator; factura va cuprinde și o rubrică cu termenele de scadență ale tuturor contoarelor pentru care utilizatorul trebuie să asigure, pe cheltuiala sa, verificarea periodică metrologică;
d) să factureze în sistem paușal utilizatorii care nu asigură montarea contoarelor de apă în toate locurile de consum aferente proprietății individuale sau care nu verifică metrologic contoarele la termenul de scadență ori nu înlocuiesc toate contoarele respinse metrologic;
e) să nu sisteze furnizarea/prestarea serviciului la nivel de condominiu în caz de neplată a facturilor individuale.
Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2024
Manuela Rășină, administrator
va multumesc; procedam asa si chiar sunt curios sa vedem ce iese !
buna ziua
redau cateva pasaje din raspunsul primit
Reamintim ca dvs. detineti statutul de utilizator colectiv, imobilul dvs. nu este legat in mod
direct la sistemul public gestionat de catre Operator, ci la o instalatie interioara privata si
comuna tuturor coproprietarilor si facturarea individuala se realizeaza in baza Hotararilor
deliberative ale ADIA Ilfov privind aprobarea Normelor metodologice de facturare si
repartitie pe proprietari individuali a consumului total de apa inregistrat la bransamentul
condominiului.
Astfel, factura emisa catre dvs., cat si catre ceilalti coproprietari, tine seama, asa cum este
mentionat in conventia de facturare individuala, de consumul total de apa masurat in punctul
de delimitare a instalatiilor, consumul comun fiind rezultat prin scaderea din cantitatea
indicata de contorul general a sumei consumurilor individuale: Consumul comun se
repartizeaza pe fiecare apartament/imobil, in functie de numarul de persoane.

Problemele consumurilor comune, care in principal ar putea fi legate de: existenta unor
pierderi de apa reale (conducte sparte/fisurate, robineti/piese deteriorate etc.), surse de
consum inca necontorizate (organizari de santier alimentate din instalatia comuna/ instalatii
tip cismea, instalatii intretinere spatii verzi, alte locuinte necontorizate etc.), consum
clandestin (by-pass la bransamentele individuale/alte instalatii care ocolesc aparatele de masura etc),consum clandestin, nu fac parte din gestiunea companiei ApaIlfov

ca si concluzie, ApaIlfov e curata !!!
noi, pentru ca am fost corecti, suportam cheltuielile si pt vecinii care nu se declara corect si pt cei care fura apa si pt tot, in general

apropos, avem vreo 8000 lei facturati in ultimele 2 luni
vede cineva vreo iesire ?

va multumesc
Marius
Le -ati dat articolele din legea 241?

Daca da scrieti direct la Anrsc@anrsc.ro adica autoritatea superioara si o sa foe sanctionati si obligati sa faca cum trebuie.
In ce localitate sunteti?
Inainte eu zic sa contactati pe cei de la apa canal Ilfov la sediul central ca am vazut ca acolo mai stiu legile.

Alte discuții în legătură

Montare apometre cu citire radio petricadracea petricadracea Poate au mai fost astfel de situatii si am dori un sfat. Lunar sunt pierderi de apa rece/calda, desi la subsol este totul uscat iar la verificarea in ... (vezi toată discuția)
Refuzul eliberarii unei adeverinte Dumitru Beniamin Hotea Dumitru Beniamin Hotea In urma cu 2 ani societatea de distributie apa -canal a efectuat lucrai de extindere a retelei de distributie pe strada unde locuim . Dupa finalizarea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu formularea unei ... NICOL COSTACHE NICOL COSTACHE Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu formularea unei notificari catre apa canal ilfov si totodata sa ma indrumati ce pot face. Am sa va povestesc pe ... (vezi toată discuția)