Situatia se prezinta in felul urmator: am un Certificat de Mostenitor in care este stipulat ca preiau in deplina proprietate, posesie si folosinta un loc de veci, ca urmare a deschiderii procedurii succesorale a tatalui meu, caruia i s-a acordat acest loc de vec in cimitirul (...) in baza Legii Nr.44/1994. Ulterior, in Certificatul emis de Serviciul Cimitire se mentioneaza in ultima propozitie ca "Locul este atribuit spre folosinta pe termen nelimitat in baza Legii Nr. 44/1994.", netinindu-se cont de Certificatul de Mostenitor care tine de persoana mea. Apoi, in Anexa la certificat, totul se raporteaza la "Titularul dreptului de folosinta". Acum, art. 17 cu textul <<Veteranilor si vaduvelor de razboi li se asigura in mod gratuit, dupa caz, incinerare, locuri de veci in cimitirele civile ori locuri de inhumare in cimitirele militare sau civile.>> prin expresia "li se asigura gratuit locuri de veci" exclude dreptul de proprietatea (posesie + folosinta) si se refera strict la dreptul de folosinta ?
Depinde ce scrie, in mod concret, in actul tatalui dv. si cand anume a fost intocmit acest act. Statul a data si in concesiune si in proprietate locuri de veci.
Locul de veci a fost atribuit (acordat, dat) in anul 1997 , in baza Legii Nr. 44/1994 (art.17), conform unei adeverinte din anul 1997 (18 iulie), emisa de Serviciu Cimitire. Ulterior, acest loc de veci a fost preluat de mine, in deplina proprietate, posesie si folosinta, conform unui Certificat de Mostenitor din anul 2003 (14 martie). Revenind la art. 17 din Legea Nr. 44/1994, anume <<Veteranilor si vaduvelor de razboi li se asigura in mod gratuit, dupa caz, incinerare, locuri de veci in cimitirele civile ori locuri de inhumare in cimitirele militare sau civile.>>, aceasta asigurare, in mod gratuit, a locurilor de veci nu presupune proprietate, fapt consemnat ulterior si in Certificatul de Mostenitor ?
Atunci, care mai este ratiunea raminerii in continuare a titularilor dreptului de proprietate de la art art. 18 din Legea Nr.102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare, anume:
<<(1) Titularii dreptului de proprietate, de concesiune sau de folosinta a locurilor de inhumare au obligatia de amenajare si de intretinere a acestor locuri si a lucrarilor funerare aferente existente, asigurandu-le un aspect cat mai ingrijit.>> ?
Cititi cu atentie, nu scrie doar de proprietaate. Nu imi e clar ce comparatie sau interpretare faceti, insa va scrie chiar in articolul de care spuneti ca sunt si alte drepturi asupra acestor locuri de veci.
loc de veci
Kiralyna
Buna ziua,
Am un bunic ingropat intr-un loc de veci care a fost a celei de a doua sotii, care nu a avut mostenitori. Cum pot intra in posesia locului de veci. ... (vezi toată discuția)