Buna seara,
Am nevoie de un sfat cu privire la transferul de proprietate al unui imobil.
Parintii mei au 2 copii, pe mine si fratele meu.
In urma cu ceva ani, au cumparat un apartament pe numele lor, pe care sa il folosesc eu. La vremea respectiva, fratele meu inca locuia cu ei (fiind mai tanar) si am locuit singur in apartament. Acum este si el mai mare, iar parintii doresc sa mai cumpere un apartament astfel incat fiecare sa il aiba pe al lui.
Pentru fratele meu, au gasit deja ceva si vor sa cumpere direct pe numele lui. Pentru mine, vor sa faca un act de donatie, iar apartamentul sa figureze pe numele meu.
Inteleg din ceva surse online faptul ca donatia nu este un act asa sigur, fiind atacabil in urma decesului parintilor, ca fiind parte din mostenirea totala. Pe de alta parte, contractul de vanzare cumparare pe care il fac direct pe numele fratelui meu, cu banii lor, nu se va vedea la fel in ochii legii.
Din punct de vedere monetar, apartamentul pentru fratele meu costa mai mult cu aprox. 50% fata de valoarea de la momementul tranzactiei pentru apartamentul ce imi revine mie, insa imobilul meu este probabil evaluat la o valoare mai mare considerand preturile de astazi, fiind intr-o zona mai centrala.
Un contract de vanzare cumparare pentru apartamentul meu inteleg ca presupune atasarea unui extras de cont care sa arate transferul banilor (pentru valoarea curenta a imobilului), insa nu dispun de aceasta suma, cum nici parintii mei nu vor mai dispune de aceasta suma dupa achizitionarea apartamentului celalalt, pentru fratele meu.
Care este cea mai buna varianta pentru mine astfel incat sa fiu sigur ca nu voi fi nevoit sa ii platesc ceva fratelui meu in cazul in care vor exista ceva suparari intre noi la momentul succesiunii dupa decesul parintilor?
Citesc faptul ca o donatie cu scutire de raport este o varianta, insa nu se mai tine cont de aceasta in cazul in care se considera per total ca am primit mai mult de 50% din valoarea bunurilor (presupunand ca aceste 2 apartamente sunt singurele proprietati ale parintilor?). Exista sansa ca, daca fratele dobandeste apartamentul prin contract vanzare cumparare, iar eu prin donatie, sa fie indreptatit la 50% din valoarea apartamentului meu? Daca da, ce masuri pot lua de acum pentru evitarea unor situatii de acest gen?
Va multumesc
Cu deosesbita stima,
Cel mai recent răspuns:
adriandimitriu , utilizator
15:39, 13 Decembrie 2024