avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transfer titlu proprietate Parinti -> Copil; suntem 2 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transfer titlu proprietate Parinti -> Copil; suntem 2 frati

Buna seara,

Am nevoie de un sfat cu privire la transferul de proprietate al unui imobil.

Parintii mei au 2 copii, pe mine si fratele meu.

In urma cu ceva ani, au cumparat un apartament pe numele lor, pe care sa il folosesc eu. La vremea respectiva, fratele meu inca locuia cu ei (fiind mai tanar) si am locuit singur in apartament. Acum este si el mai mare, iar parintii doresc sa mai cumpere un apartament astfel incat fiecare sa il aiba pe al lui.

Pentru fratele meu, au gasit deja ceva si vor sa cumpere direct pe numele lui. Pentru mine, vor sa faca un act de donatie, iar apartamentul sa figureze pe numele meu.

Inteleg din ceva surse online faptul ca donatia nu este un act asa sigur, fiind atacabil in urma decesului parintilor, ca fiind parte din mostenirea totala. Pe de alta parte, contractul de vanzare cumparare pe care il fac direct pe numele fratelui meu, cu banii lor, nu se va vedea la fel in ochii legii.

Din punct de vedere monetar, apartamentul pentru fratele meu costa mai mult cu aprox. 50% fata de valoarea de la momementul tranzactiei pentru apartamentul ce imi revine mie, insa imobilul meu este probabil evaluat la o valoare mai mare considerand preturile de astazi, fiind intr-o zona mai centrala.

Un contract de vanzare cumparare pentru apartamentul meu inteleg ca presupune atasarea unui extras de cont care sa arate transferul banilor (pentru valoarea curenta a imobilului), insa nu dispun de aceasta suma, cum nici parintii mei nu vor mai dispune de aceasta suma dupa achizitionarea apartamentului celalalt, pentru fratele meu.

Care este cea mai buna varianta pentru mine astfel incat sa fiu sigur ca nu voi fi nevoit sa ii platesc ceva fratelui meu in cazul in care vor exista ceva suparari intre noi la momentul succesiunii dupa decesul parintilor?

Citesc faptul ca o donatie cu scutire de raport este o varianta, insa nu se mai tine cont de aceasta in cazul in care se considera per total ca am primit mai mult de 50% din valoarea bunurilor (presupunand ca aceste 2 apartamente sunt singurele proprietati ale parintilor?). Exista sansa ca, daca fratele dobandeste apartamentul prin contract vanzare cumparare, iar eu prin donatie, sa fie indreptatit la 50% din valoarea apartamentului meu? Daca da, ce masuri pot lua de acum pentru evitarea unor situatii de acest gen?

Va multumesc

Cu deosesbita stima,
Ultima modificare: Joi, 12 Decembrie 2024
charlesnewman, utilizator
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 15:39, 13 Decembrie 2024
Fratele poate dobândi pe vânzare, dar sursa banilor nu e donația părinților?
Se considera tot donație?
Nu știu exact dacă îi fac lui act de donație pt bani, din ce înțeleg ideea este ca de data aceasta să cumpere direct pe numele lui
In orice contract de vanzare autentic, cumpărătorul este obligat sa declare sursa banilor: salariu, economii, donații, împrumuturi, etc. O declarație falsă poate produce consecințe neplăcute ulterior
Înțeleg.

În cazul în care banii îi sunt oferiți fratelui ca și donație, poate avea pretenții ulterior la imobilul destinat mie?

Mulțumesc
in masura in care valorile de care vorbiti nu incalca rezerva succesorala (care este jumatate din ce i se cuvine prezumptivului urmas) lucrurile pot ramane asa: fiecare cu ce a primit.
insa vremea trece iar oamenii sunt schimbatori. decesele se petrec uneori in ordine nefireasca, etc., etc. inclusiv legislatia se poate schimba. una peste alta, trebuie sa stiti ca nu exista masuri sigure 100%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie intre frati mariaxxx mariaxxx Buna ziua. Vreau sa cumpar un imobil de la fratele meu (imobil pe care fratele l-a dobandit prin donatie de la parintii nostri, suntem 2 frati). Fratele este ... (vezi toată discuția)
Bun comun sau bun propriu alejandra alejandra sunt casatorita si locuim intr-o garsoniera care e proprietatea fratelui meu si de curand am primit niste bani de la parintii mei astfel incat vanzand ... (vezi toată discuția)
Apartament de la parinti neaorin neaorin Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie: sunt casatorit, locuiesc cu sotia intr-un apartament care este in proprietatea parintilor mei si pe care vrem ... (vezi toată discuția)