Pentru angajarea la o firma mi se cere sa semnez inainte un contract de confidentialitate. Pe mine acest contract ma socheaza- practic nu am voie sa spun nimanui ce atributii ale postului am, cat dureaza preavizul sau clauza de neconcurenta, fara sa se precizeze nimic despre ea. La fel, se mentioneaza si alte clauze, fara sa fie mentionate ce clauze anume.
Intrebarea mea: voi ati semna vreodata asa ceva?
Atasez aici bucatica:
Persoana X se obliga sa respecte confidentialitatea informatiilor ce i se vor furniza prealabil incheierii contractului de munca, prin informarea realizata potrivit art. 17 (si art.18, undeeste cazul) din Codul muncii, republicat, privind urmatoarele domenii:a) riscurile specifice postului;b) criteriile de evaluare;c) atributiile postului;d) durata concediului de odihna;e) salariul de baza si alte elemente constitutive veniturilor salariale;f) prestatii suplimentare in natura;g) modalitatea de plata a salariului si periodicitatea platii;h) perioada de proba si conditiile perioadei de proba;i) conditii de acordare a preavizului si durata acestuia;j) conditiile privind formarea profesionala oferita de angajator;k) clauza de neconcurenta;l) alte clauze specifice negociate de parti;m) conditiile de efectuare si de compensare sau de plata a orelor suplimentare;n) alte drepturi, avantaje, beneficii acordate de angajator sau stabilite de parti.
Art. 2 Obligatia prevazuta la art.1 isi va produce efectele atat pe durata prealabila incheierii contractuluiindividual de munca, cat si dupa incheierea acestuia.
Art.3 Nerespectarea obligatiei prevazute la art.1, respectiv art.2, atrage obligarea celui in culpa la plata de daune-interese.
Art. 4 Obligatia prevazuta in art. 1 inceteaza:a) la data la care informatiile furnizate devin publice pe alte cai;b) prin acordul expres al angajatorului.
De asemenea, e si o nota de informare in care ma oblig sa respect confidentialitatea tuturor informatiilor din aceasta nota. In nota se mentioneaza lucruri normale pe care un om are dreptul sa le dezvaluie, precum numele firmei, norma de munca de 8 ore sau ca voi primi bonuri de masa.
Mi se pare ca ma obliga sa nu trec in CV ce voi face la ei (ex interzicerea divulgarii atributiilor de munca), care e previzul - pe care tb sa-l spui oricarui viitor angajator sau care e salariul pe care tb sa-l mentionezi bancilor, de ex. Sau tichetele de masa.
Firma se ocupa cu activitati de marketing/publicitate. Pai eu inteleg prin clauza de neconcurenta, despre care nu se specifica nimic, ca n-am voie pentru restul vietii sa mai fac activitati de publicitate/marketing pentru mine sau altii.
Voi ati semna asa ceva sau considerati ca aceste clauze sunt abuzive?
Multumesc frumos pentru timpul dvs.
1. clauza de neconcurenta este legala insa numai in anumite conditii:
Art 31 din legea 53/2003 (Codul Muncii)
(1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părțile pot negocia și cuprinde în contract o clauză de neconcurență prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terț, o activitate care se află în concurență cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizații de neconcurență lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurență.
(2) Clauza de neconcurență își produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activitățile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizației de neconcurență lunare, perioada pentru care își produce efectele clauza de neconcurență, terții în favoarea cărora se interzice prestarea activității, precum și aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiție cu angajatorul.
(3) Indemnizația de neconcurență lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază și este de cel puțin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
Art 22
(1) Clauza de neconcurență își poate produce efectele pentru o perioadă de maximum 2 ani de la data încetării contractului individual de muncă.
Art 23
(1) Clauza de neconcurență nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitării profesiei salariatului sau a specializării pe care o deține.
2. Legat de clauza de confidentialitate, multe dintre prevederi mie mi se par aberante. Duratele preavizului, a concediului de odihna, a perioadei de proba etc sunt reglementate de codul muncii, la fel si conditiile de efectuare si compensare a orelor suplimentare etc....
Din punctul meu de vedere incearca marea cu degetul, dar astea fiind spuse, chiar vreti sa lucrati pt un asemenea angajator?