Buna ziua,
In perioada 2007-2023 am detinut un apartament in care a fost infiintata o societate comerciala cu activitate. Ulterior instrainarii imobilului (ianuarie 2023), in octombrie 2024 primaria de sector mi-a comunicat ca am de platit impozit pe cladire nerezidentiala si in plus obligatii de plata accesorii.
Este legal ceea ce fac? Stiu ca impozitul este datorat de prorprietar, in cazul meu nu mai am aceasta calitate. Obligatiile de plata accesorii nu sunt aplicabile dupa ce a fost comunicata suma?
Sumele despre care vorbesc sunt enorme si nu am capacitatea de a le plati si nici nu stiu daca vor putea fi platite in rate/transe
Conform normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Impozitul pe clădiri se determină pentru un an fiscal conform situației existente la data de 31 decembrie a anului anterior.
Cum la 31 decembrie 2023 dvs erati proprietar, impozitul stabilit pentru 2024 era sarcina dvs.
De asemenea, daca inainte de 2023 nu ati declarat folosirea mixta sau nerezidentiala atunci datorati impozitul pentru acea perioada (se aplica prescriptia extinctiva, deci datorati impozitele pe 5 ani in spate).