Luna trecuta am depus o cerere pentru concediu fara plata-30 zile, motivul fiind unul bine intemeiat. Ma aflu sub tratament cu interferon si nu mi se mai poate acorda concediu medical pentru ca as depasi cele 90 de zile. Cererea a fost semnata, cu mentiunea ca in cele 30 de zile vor intra si sambetele si duminicile. Am acceptat lucrul acesta, in pofida faptului ca nu stiu cat de legal este, eu avand impresia ca sunt zile lucratoare, la fel ca si in concediul de odihna.
Astazi, dupa 8 zile, sunt sunata de inspectorul de resurse umane, care ma anunta ca trebuie sa ma prezint la serviciu, chiar daca ma aflu in concediu fara plata.
Pusa in situatia aceasta...nu stiu cum sa procedez. Stiu ca in cazul concediului de odihna, trebuie sa ma prezint daca sunt chemata si este o situatie de urgenta...dar acum?
Sa rog sa ma ajutati cu un raspuns, pentru ca nu stiu daca este legal.
Mentionez ca sunt angajata cu carte de munca intr-o institutie publica.
Multumesc anticipat
din cate vad eu nu sunt decat 2 solutii: prima ar fi sa dati curs solicitarii institutiei unde lucrati, deoarece se poate considera abatare disciplinara daca nu va prezentati si, in aceste zile in care se anunta reduceri masive de personal in institutiile publice, pierderea locului de munca se poate face foarte usor. ptr dvs, care sunteti si bolnava grav, incat aveti nevoie de un tratament asa costisitor, ar fi o tragedie aceasta posibilitate... a doua solutie ar fi sa-i sfidati pe cei din conducerea institutiei si sa nu dati curs solicitarii ptr ca legea e de partea dvs, dar nu va culcati pe aceasta ureche ca e fff riscant.. Un compromis ar fi sa va duceti cateva zile pentru a rezolva problemele pentru care va chemat si, daca aceasta stare se prelungeste, sa vada ca va simtiti fff rau si sa va trimita ei de buna voie acasa. sau va dcueti in audienta la sef si incercati sa l induplecati cu situatia medicala grava.. Om e si el nu? trebuie sa inteleaga...
Va multumesc pentru raspuns!
Problema este ca eu lucrez in ture de 24 cu 48. Imi este imposibil sa stau 24 h in starea in care ma aflu. Din punct de vedere legal, sunt obligata sa ma prezint?
Ce nu am inteles e de ce nu ati continuat cu concediul medical ?
Concediile medicale nu sunt limitate la 90 de zile. Din a 91 - a zi se merge cu avizul medicului expert, pina la 180 de zile. Dar sunt si boli pt care c.m. legal e de 1 an sau 1 an jumatate, deci nu inteleg de ce ati optat pt concediu fara plata.
Solutia ar fi sa mergeti sa discutati cu angajatorul despre situatia dumneavoastra sau sa va scoateti un nou c.m., care, daca sint depasite 90 de zile in ultimele 12 luni, va fi vizat de medicul expert al asigurarilor sociale.
Am ales concediul fara plata pentru ca stiam ca maximul de zile, fara a intra in comisie este de 90 zile.
In momentul in care am depus cererea, am fost asigurata ca nu este nici o problema si mai ales, ca nu voi fi chemata la serviciu. Sunt obligata, din punct de vedere legal sa ma prezint?
Multumesc