Ieri cand mi-a intrat salariul m-am dus la bancomat sa scot banii si m-am trezit cu 0 lei.Am intrat in sucursala si mi-a zis ca din cauza ca inregistrez un debit la un credit bancar de 922 ron (din luna martie a anul 2009 si pentru care nu am primit nici o instiintare decat la inceputul lunii februrie 2010 si am aflat de la o firma de recuperari).Este posibil si legal sa imi opreasca tot salariul?
Va multumesc
Buna ziua !
Conform prevederilor legale, poprirea pe veniturile personale poate fi de max. 1/2 din acestea.Consider un abuz al bancii retinerea aceasta , cu atat mai mult cu cat conform art. 372 c.p.c. " executarea silita se va efectua numai in temeiul unei hotarari judecatoresti ori al unui alt inscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.".
Aveti posiblitatea sesizarii in scris a conducerii centrale a bancii respective si actiunea in instanta.
Cu stima !
legea nr.53/2003
" ART. 164
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(3) În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net."
Cod procedura civila
"ART. 409
Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii; b) până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel."
In concluzie, vi se putea retine doar 1/3 din salariu. :)
@mihaicalinescu - in parte ai dreptate - intradevar ca poprire nu se poate retine decat 1/3 din salariu ( in cazurile exceptionale pana la 50%) dar mai exista un procedeu ( si din ce tot am discutat aici e clar ce s-a intamplat )
mai exact , masurile asiguratori , in care se blocheaza contul si disponibilul pe cont pana la solutionarea cauzei si atuci pot bloca intreg contul urmand ca debitorul sa faca opunere
In parte cam asta s-a intamplat oricum acolo situatia este destul de incerta pt ca nu avem date concrete dar oricum trebuie sa ia masuri pentru ca altfel nu va fi deblocat contul
Dar mie nu mi-a pus poprire pe salariu doar banca mi-a oprit toti banii si din moment ce eu nu primisem nici o instiintare si cand m-au sunat cei de la firma de recuperari stabilisem un plan de achitare a datoriei.
Am rugamintea sa imi dai si mie anumite articole din legii care sa imi spuna ca nu poate sa-mi faca asta(sa-mi opreasca toti banii)
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Poprire
lavinia_serban
Buna ziua,
As dori sa stiu si eu cat mai este poprirea pe salariu in momentul de fata si daca se face cum stiam eu, din salariul net? Iar daca o banca a pus ... (vezi toată discuția)
Retinere salariu
fsaromania
am primit la serviciu poprire pe salariu de la o banca.
eu mai am rate la kruk (preluate de la bcr) dar nu mi se opresc pe stat, le platesc la banca.
de la ... (vezi toată discuția)
Datorie la banca
Corina_FG
Am un credit la o banca pe care nu l-am achitat luna de luna; creditul a devenit scadent anticipat si datoria mea a preluat-o o firma de recuperari ... (vezi toată discuția)