avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu creștere copil: Situația de față: Mama ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu creștere copil: Situația de față: Mama însărcinată ...

Concediu creștere copil:

Situația de față: Mama însărcinată cu al doilea copil, aflându-se în a opta săptămână de sarcină. Nu a fost angajată niciodată în românia, dar s-a întors în țară când l-a născut pe primul copil și a beneficiat de ajutor pentru creșterea copilului (minimul ce se poate primi de la primărie/stat). Acum dorește să fie angajată ca să beneficieze de concediul și indemnizația pentru creșterea copilului, dar nu o să iasă nicicum cele 12 luni active, până la naștere. Întrebarea este dacă se poate plăti contribuțiile dupa salariu retroactiv, pentru minim 6-7 luni, ca să iasă cele 12 luni „active”, astfel să beneficieze de indemnizația care reprezintă 85% din salariul cu care a fost angajată.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:49, 9 Ianuarie 2025
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......
Buna ziua

Nu se pot plati retroactiv contributiile pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului.
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale.
Vă mulțumesc pentru răspunsurile acordate. Întrebarea concretă ar fi, cum am putea obține indemnizația cu o valoare mai mare. Dacă am putea plăti cumva retroactiv acele „luni lipsă” ca să iasă 12 luni active.
Nu aveti cum sa platiti retroactiv.

Categoriile de venituri care se iau in considerare la calculul indemnizatiei CCC sunt : venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit.

In functie de cuantumul lor se calculeaza indemnizatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrezi la o firma de la data de 01.04.2024 sunt însărcinată ... Onij Onij Lucrezi la o firma de la data de 01.04.2024 Sunt însărcinată de 1 luna Acuma am aflat că taxele după noi nu sunt platite Beneficiezi de concediu de ... (vezi toată discuția)
Buna ! sunt insarcinata , stiti daca se pot plati 12luni de munca ... Alexis09 Alexis09 Buna ! Sunt insarcinata , stiti daca se pot plati 12luni de munca inainte ….. (vezi toată discuția)
Bună ziua ! se poate plăti contribuțiile la stat pentru 3 ... Radulescu7 Radulescu7 Bună ziua ! Se poate plăti contribuțiile la stat pentru 3 luni de exemplu sa pot intregii perioada (de 12 luni lucrate in ultimi 2 ani anteriori nașterii ... (vezi toată discuția)