avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu prenatal sau medical -invatamant
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu prenatal sau medical -invatamant

Lucrez in invatamant , sunt titulara am 10 ani si 6luni vechime, sunt insarcinata in sapt 14 , data aproximativa a nasterii e 11 august, pe perioada vacantei de vara.Din mai intentionez sa nu mai lucrez, cum pot proceda:-concediu medical pana in 15 iunie apoi pot sa-mi iauconcediul de odihna care se cuvine in invatamant ca apoi sa nasc cand sunt in vacanta , se poate ? sau trebuie sa-mi iau prenatal?cum e mai bine sa nu pierd totusi prea mult din salar?si sa-i si ramana cam 52 de zile pt postnatal?
Va multumesc, Glorya
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 12:33, 10 Februarie 2010
O.U.G. nr. 158/2005
"ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
ART. 24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere
.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia."
legea nr.53/2003
" ART. 50
Contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situaţii:
a) concediu de maternitate;"
Deci, va calculati asa fel incat sa va ramana perioada de lauzie, cat doriti ( nu mai mult de 126 zile, si nici mai putin de 42 zile, iar CIM-ul dvs. va fi suspendat de drept pe aceasta perioada, dupa care, la cererea dvs., se va suspenda " la initiativa angajatului" pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani. :)
Puteti naste in concediu de odihna, nu este nici o problema.

Zilele de CO aferente perioadei lucrate in anul acesta le puteti lua si cand reveniti din CIC, nu le pierdeti. Doar ca fiind in invatamant, nu stiu cand le mai puteti lua. Nu ma pricep la sistemul din invatamant prea bine.

Financiar, va avantajeaza sa intrati in prenatal cat mai devreme (lasand acele 42 de zile obligatorii dupa nastere, cel putin).
1. In prenatal castigati 85% din salariul brut la care se scad taxe in valoare de 63Ron (netul iese mai mare decat daca ati plati taxele obisnuite la 100% brut).
2. Aveti dreptul la minim 6 saptamani de compensare a diferentei dintre salariul dvs brut obisnuit si indemnizatia bruta de pre-postnatal.

Astfel aveti un net mai mare in perioada care se ia in calcul pentru indemnizatie.

Daca exista o prima de vacanta, dvs stiti mai bine daca va avantajeaza sa intrati in CO si sa o luati sau sa intrati in prenatal.

Sarcina usoara!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate Soames Soames Buna! imi puteti spune va rog la cate zile de concediu prenatal si postnatal are dreptul o viitoare mamica? (vezi toată discuția)
Concediu prenatal, concediu postnatal crinarav crinarav va rog sa-mi spune-ti daca o persoana poate sa stea mai putin in concediu prenatal si mai mult in postnatal (adica de la 42 zile pana la .......) va ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal in somaj tomoiaga ramona tomoiaga ramona as vrea sa stiu daca sant in somaj si mai am doar 2 luni pana nasc,daca este obligatoriu sa-mi depun concediul prenatal sau pot direct cel postnatal si apoi ... (vezi toată discuția)