Am varsta de 62 ani impliniti(barbat).
Am lucrat cu carte de munca din 1987 pana in 2024 deci am stagiu de cotizare contributiv 37 ani.
Am facut facultatea la cursuri de zi in perioada 1982-1987 deci perioada asimilata(stagiu de cotizare) 5 ani
Avand in vedere: ART. 56 din legea 360/2023
"Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puţin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5."
pot solicita pensia de limita de varsta in acest moment(ianuarie 2025)?
Si daca da si devin pensionar de limita de varsta, avand in vedere: ART. 105
"În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal, precum şi persoanele care desfăşoară activitate în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, şi care datorează contribuţia de asigurări sociale, indiferent de nivelul acestora, cu excepţia:
a) soţului supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d), mai mari decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată;
b) pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d)."
pot lucra in continuare ca salariat cu contract individual de munca si sa cumulez pensia cu salariul?
Nu , Codul Muncii prevede ca , la iesirea la pensie , contractul de munca inceteaza DE DREPT . Dar , daca doriti si doreste si angajatorul , incheiati altul ( in aceleasi conditii , sau in altele , dupa cum negociati ) , eventual in aceeasi zi cu incetarea celuilalt .