avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Scutire de impozit daca am in ingrijire copil cu ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Scutire de impozit daca am in ingrijire copil cu handicap accentuat

Am in ingrijire copil cu handicap accentuat. Mi s a spus de la Primarie ca nu beneficiez de scutire impozit cladirea de domiciliu deoarece nu este pe numele meu. Precizez ca locuinta este obtinuta prin constructie in timpul casatoriei cu sotul meu, casatoria fiind legala cu mult inainte sa construim casa. Este trecut doar sotul in acte, dar este un bun comun..obtinut in timpul casatoriei si in care locuim toata familia si copilul cu handicap( plasament ). Este corecta decizia celor din primarie?
Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2025
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 06:40, 17 Ianuarie 2025
Buna ziua

Primaria a procedat corect. Nu puteti fi scutita de ceva ce nu platiti.

Daca acea casa este numai pe numele sotului, atunci casa este trecuta numai pe rolul sotului. Nu toate bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune.
Sa inteleg din ce spuneti dv ca locuinta noastra, pe care am construit o impreuna si in timpul casatoriei este doar bunul sotului? Si asta doar pentru ca nu apare numele meu in act?
Dacă este construită pe timpul căsătoriei din bani comuni, imobilul este bun comun al ambilor soți.
Mai contează și ai cui au fost banii investiți, dacă au fost comuni, sau proprii ai soțului.

Dar nu puteți fi scutiți de impozitul pe proprietate, pentru că ambii soți NU aveți un handicap.
Copilul cu handicap beneficiază doar el de scutire, dar numai pentru proprietățile lui.
Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2025
Dapix, utilizator
Cred ca nu stiti despre ce vorbesc. Legea 227/2015 art 456. Vreau un raspuns avizat.
(2) Consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe clădiri datorate pentru urmatoarele cladiri: ..........
(6^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (6), scutirea de la plata impozitului/taxei pe cladiri, stabilita conform alin. (1) lit. t) in cazul persoanelor cu handicap temporar, care detin un certificat de handicap revizuibil, se acorda incepand cu data emiterii noului certificat de handicap, cu conditia ca acesta sa aiba continuitate si sa fie depus la organul fiscal local intermen de 45 de zile.

Deci numai dacă vor PRIMĂRIILE prin votul Consiliilor locale.
Legea lasă să decidă autoritățile locale numai dacă vor........

Alte discuții în legătură

Drepturi persoane cu handicap cristid64 cristid64 Buna ziua! sunt persoana cu handicap grav si in urma cu o saptamana primaria orasului TARGU MURES mi-a trimis o scrisoare prin care ma anunta ca trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Scutiri la impozitul pe teren la persoanele cu handicap Rishky Rishky Buna ziua, Am o nelamurire: in cazul persoanelor cu handicap (gradul1 sau 2) scutirea de impozit pe teren se aplica doar la terenul aferent cladirii ... (vezi toată discuția)
Sunt o persoana cu handicap iar primăria mă scutește pentru jumătate din impozit BVLCNL BVLCNL Bună ziua. Sunt o persoana cu handicap iar primăria mă scutește doar de jumătate din impozit, pentru că este și soția coproprietar. Voiam să știu ... (vezi toată discuția)