avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Am nevoie de o consultatie in ceea ce ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Am nevoie de o consultatie in ceea ce priveste casatoria ...

Buna ziua,

Am nevoie de o consultatie in ceea ce priveste casatoria cu un cetatean italian. Casatoria va avea loc in Italia cu separare de bunuri.

El are o casa de proprietate cumparata in cei 9 ani de cand locuim impreuna, dar pe numele lui. Eu nu am copii, el in schimb are 3.

Casa di Romania este a mamei deoarece dupa succesiunea tatalui, eu si fratele am renuntat in favoarea mamei.

Ceea ce ma intereseaza in mod particular este sa stiu ce se întâmplă dupa decesul mamei si dupa decesul meu. Viitorul sot va avea drept la casa din Romania?

Nu stiu cum sa procedez sa nu gresesc, daca mama ne doneaza acum, inainte de casatorie, mie si fratelui ar fi ok? Sau dupa moartea mea viitorul sot mosteneste oricum?

In concluzie, doresc sa stiu cum trebuie sa procedez ca sotul meu sa nu aiba niciun drept nici in caz de divort, nici dupa moartea mamei mele, nici dupa moartea mea avand in vedere ca este casa parintilor mei si singurii mostenitori dupa moartea mamei trebuie sa fiu eu si fratele meu.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: nicol1973 , utilizator 19:38, 19 Ianuarie 2025
Bunurile dobândite prin moștenire sunt bunuri proprii. Deci, în caz de divorț, soțul nu are niciun drept.
În caz de deces, soțul are dreptul la jumătate din bunurile dvs (cealaltă jumătate va fi a fratelui). Desigur dacă are pretenții la succesiune. Dacă nu este interesat de bunurile dvs, ar putea renunța la moștenire, caz în care doar fratele dvs ar moșteni.
Soțul are dreptul la moștenire oricum.
Pentru ca soțul sa nu aibă niciun drept la moștenirea dvs, ar trebui fie sa divorțați, fie sa va vindeți/donati toată averea din timpul vieții, astfel încât sa nu mai fie nimic de moștenit.
Mulțumesc pentru răspuns!

raluk0207 a scris:

Bunurile dobândite prin moștenire sunt bunuri proprii. Deci, în caz de divorț, soțul nu are niciun drept.
În caz de deces, soțul are dreptul la jumătate din bunurile dvs (cealaltă jumătate va fi a fratelui). Desigur dacă are pretenții la succesiune. Dacă nu este interesat de bunurile dvs, ar putea renunța la moștenire, caz în care doar fratele dvs ar moșteni.
Soțul are dreptul la moștenire oricum.
Pentru ca soțul sa nu aibă niciun drept la moștenirea dvs, ar trebui fie sa divorțați, fie sa va vindeți/donati toată averea din timpul vieții, astfel încât sa nu mai fie nimic de moștenit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie in italia, mosteniri nicol1973 nicol1973 Buna ziua, Am nevoie de o consultatie in ceea ce priveste casatoria cu un cetatean italian. Casatoria va avea loc in Italia cu separare de ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare cu uzufrut viager nedelcu81 nedelcu81 Buna ziua,am si eu o intrebare ,soacra mea intetioneaza sa-i treaca apartamentul sotului meu cu contr.vanz-cump cu uzufrut viager ,sotul meu mai are un frate ... (vezi toată discuția)
Drepturi la mostenire petruta74 petruta74 Buna ziua.As dori sa stiu cine are drept la mostenire dupa moartea unui parinteSuntem 5 freati ,un baiat din prima casatorie al maei,si 4 fete din cea dea 2 ... (vezi toată discuția)