Bună! Doresc să devin rezervist voluntar și doresc să știu cum îmi mai pot exprima opiniile politice în mod public și dacă mai pot ieși la proteste.
Știu că pentru cei care sunt militari angajați cu normă întreagă nu pot ieși la proteste sau să-și exprime opiniile politice decât în afara serviciului.
Dar nu înțeleg cum se aplică Legea nr. 80 privind statutul cadrelor militare prin Legea nr. 101/2019, în cazul rezerviștilor voluntari și care sunt în continuare căile de a își exercita dreptul la opinie?
Legea 270/2015
art. 10
(1) Rezerviștilor voluntari, pe durata participării la instruire sau la misiuni, le este interzisă exercitarea drepturilor prevăzute de dispozițiile art. 28 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare. (2) Rezerviștilor voluntari, pe durata participării la instruire sau la misiuni, le este restrânsă exercitarea drepturilor și libertăților prevăzute de dispozițiile art. 29 din Legea nr. 80/1995, cu modificările și completările ulterioare.
art. 29 Legea 80/1995
Cadrelor militare în activitate le este restrânsă exercitarea unor drepturi și libertăți, astfel:
....
g) participarea la mitinguri, demonstrații, procesiuni sau întruniri cu caracter politic ori sindical este interzisă, cu excepția activităților la care se participa în misiune;
Ca să văd dacă am înțeles; Deci eu când particip la instruire sau la misiuni nu am voie să particip la mitinguri, demonstrații, procesiuni sau întruniri cu caracter politic ori sindical, pe întreaga durată a misiunilor și antrenamentului, corect?
Asta înseamnă că totuși eu am voie să particip la mitinguri, demonstrații, procesiuni sau întruniri cu caracter politic ori sindical în afara perioadei de instruire sau misiune când sunt în timpul dedicat pentru activități civile, cum ar fi munca sau studiile la facultate.
Dar totuși Legea 80/1995 se aplică și în cazul distribuirii materialelor cu caracter politic precum ziarele, pliantele, postările pe social media sau participarea la discuții online în comunități sau forumuri, care au obiective și caracter politic?