avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Poate un asociat al SRL-ului cu studii superioare ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Poate un asociat al SRL-ului cu studii superioare economice, dar neangajat in firmă, să țină contabilitatea?

Bună ziua,

Urmează să înființăm un SRL cu 4 asociați, fiecare 25%. Unul dintre asociați are studii superioare economice. Poate acesta să țină contabilitatea firmei? De menționat că niciunul dintre asociați nu va fi angajat al firmei.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Ianuarie 2025
swiftfld, utilizator
Cel mai recent răspuns: swiftfld , utilizator 08:07, 23 Ianuarie 2025
Bună ziua, In primul rand, asociatul trebuie sa stie daca,poate sau daca nu poate (eu cred ca, daca nu a mai lucrat in domeniul contabilitatii pana acum, nu poate), asta in ceea ce priveste putinta. In al doilea rand, in ceea ce priveste legalitatea, oricum raspunderea revine administratorului, pentru ca administratorul organizeaza contabilitatea, semneaza si raspunde.
Contabilitatea se organizează și se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-șef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcție. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare. Prin persoană împuternicită să îndeplinească funcția de director economic sau contabil-șef se înțelege o persoană angajată potrivit legii, care are studii economice superioare și care are atribuții privind conducerea contabilității entității.

Contabilitatea poate fi organizată și condusă pe bază de contracte de prestări de servicii în domeniul contabilității, încheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România.

Cornel Vasile a scris:

Contabilitatea se organizează și se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-șef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcție. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare. Prin persoană împuternicită să îndeplinească funcția de director economic sau contabil-șef se înțelege o persoană angajată potrivit legii, care are studii economice superioare și care are atribuții privind conducerea contabilității entității.

Sunt constient de acestea, dar nu inteleg din lege daca trebuie sa fie angajat sau nu. Angajarea face referire doar la directorul economic si contabilul-sef sau si la aceasta persoana imputernicita cu studii superioare (adica asociatil neangajat)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de semnatura bilant contabil akitadolf akitadolf Sant angajata la o firma mica in functia de contabil,nu am studii superioare dar eu fac toate inregistrarile contabile va rog sa imi spuneti daca pot semna ... (vezi toată discuția)
Drept de semnare bilant BULINAIOANA BULINAIOANA Buna ziua, Am studii economice superioare cu diploma de licenta.In ce conditii pot tine contabilitatea unei firme ,inclusiv semnarea bilantului?:( (vezi toată discuția)
Semnare bilant 2017 entitate mica ionela11 ionela11 Buna ziua, Cine poate semna bilantul pentru anul 2017 pentru o entitate mica?....Eu sunt angajata doar economist ...deci nu pot semna (vezi toată discuția)