avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Raspunderea penala a persoanei juridice
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Raspunderea penala a persoanei juridice

Am si eu niste intrebari despre relativ nou introdusa raspundere penala a persoanei juridice.

O sa incep cu : in ce cazuri se angajeaza? Din cate am inteles ea apare atunci cand un angajat al unei persoane juridice comite o infractiune in indeplinirea atributiilor sale. Ce inseamna indeplinirea atribuiilor sale, luam practica de la raspunderea comitentului sau implica neaparat un contract de munca sau colaborare, o insarcinare expresa din partea persoanei juridice, etc.

Ce se intampla in civil. Mai exista raspunderea comitentului pentru prepus sau de acum persoana juridica raspunde pentru paguba prin fapta proprie.

Are societatea actiune in regres impotriva prepusului pentru ceea ce a platit in repararea pagubei? Dar pentru eventuala amenda sau pagube provocate de aplicarea unei pedepse complementare?

Si in final, ce parere aveti despre aceasta schimbare legislativa?
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Noiembrie 2006
mars0212, utilizator
Cel mai recent răspuns: Capitan Capitan , Consilier juridic 19:39, 5 Ianuarie 2008
stai usor . Raspunderea persoanei juridice se atrage in cazul in care societatea a savarsit anumite infractiuni, care nu pot imputabile anumitor persoane fizice
Vorbind despre chestia asta pe forumul Baroului Bucuresti, cineva zicea ca orice fapta a unui prepus al persoanei juridice care savarseste o infractiune in indeplinirea atributiilor de serviciu angajeaza si raspunderea penala a persoanei juridice, lucru care aparent rezulta din expunerea de motive a legii 278/2006, eu nu am gasit pe nicaieri expunerea aia de motive, dar cine o are poate o pune pe forum.

Persoana juridica este intr-o imposibilitate obiectiva de a savarsi o fapta penala, doar daca aplicam prevederea ca "actele organelor de conducere ale persoanei juridice sunt actele persoanei juridice insesi" putem obtine ceva. Si in acest caz se pune intrebarea daca persoana juridica se poate intoarce impotriva celui care a savarsit fapta pentru despagubiri.

Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Noiembrie 2006
mars0212, utilizator
Chiar nu stie nimeni. Nu are nimeni nimic de zis?
Raspunderea penala a persoanei juridice NU o inlatura pe cea a persoanei fizice.
S-au conturat două importante sisteme de determinare a domeniului răspunderii penale a persoanei juridice. În cadrul primului sistem - cel al răspunderii generale, consacrat de Anglia, Olanda, Belgia, Canada, România(după legislaţia în domeniu) etc. - persoanele juridice au o capacitate penală similară celei a persoanelor fizice putând comite, la fel ca şi acestea, orice infracţiune(exceptand cele de genul viol, bigamie etc). Cel de-al doilea sistem, consacrat de Franţa, China etc. presupune indicarea de către legiuitor în cazul fiecărei infracţiuni a posibilităţii comiterii ei de către o persoană juridică.

In Franta(la noi o sa se inceapa prin raportarea la altre sisteme), în materia infracţiunilor contra persoanei, răspunderea penală a persoanei juridice poate fi reţinută în cazul majorităţii incriminărilor, începând cu uciderea sau vătămarea corporală din culpă şi până la cazarea unor persoane în condiţii contrare demnităţii umane, trafic de stupefiante sau proxenetism. De asemenea, persoanele juridice pot răspunde pentru experimente medicale ilicite, discriminare, atingeri aduse vieţii private etc. Iniţial, aşa cum am arătat deja, nu era posibilă angajarea răspunderii penale a persoanei juridice pentru infracţiunea de omor sau pentru lovire şi vătămare corporală comise cu intenţie ori pentru agresiuni sexuale, dar aceste fapte au fost ulterior aduse în sfera de incidenţă a răspunderii analizate.
În ceea ce priveşte infracţiunile contra patrimoniului, şi de această dată regula este admisibilitatea răspunderii penale a persoanei juridice. Aceasta poate răspunde pentru furt, înşelăciune, abuz de încredere, şantaj, bancrută frauduloasă, tăinuire, distrugere, atingeri aduse sistemelor informatice etc. În cazul infracţiunilor împotriva naţiunii şi ordinii publice marea majoritate a textelor de incriminare sunt aplicabile şi persoanelor juridice. Persoana juridică poate deci răspunde pentru infracţiunile îndreptate împotriva intereselor fundamentale ale naţiunii (trădare, spionaj etc.), pentru actele de terorism, pentru infracţiunile de falsificare de moneda, falsificare de titluri emise de o autoritate publică dar şi pentru infracţiuni ca reconstituirea unei mişcări dizolvate, dare de mită, trafic de influenţă, opunerea la executarea unor lucrări publice etc. .
În consacrarea de către legiuitorul român a răspunderii penale a persoanelor juridice, s-a preferat doar reglementarea acestei instituţii în partea generală, lăsând doctrinei şi, mai cu seama, jurisprudenţei sarcina de a stabili în fiecare caz concret dacă o anumită infracţiune poate fi sau.nu reţinută în sarcina unei persoane juridice.
Am o singura parere: inca nu e in vigoare... Si avand in vedere ca legislativul are probleme grave, nu ma chinui cu nici un proiect si cu nici o lege care nu e in vigoare... Am obosit intreband despre raspunderea asta acum peste un an pentru ca nici acum sa nu intre in vigoare.
X-(

Alte discuții în legătură

Subiect activ infracþiunea de omor GheorgheFloroiu GheorgheFloroiu Bună seara, De curând am citit în cartea domnului Mihail Udroiu analiza infracţiunii de omor. Toate bune şi frumoase până am ajuns la subiecţii ... (vezi toată discuția)
Omor - persoana juridica? ebyeby ebyeby Un prieten de-al meu a gasit in niste grile de drept penal ca varianta \"nu poate fi persoana juridica\" nu era raspuns la \"Subiectul activ al infractiunii de ... (vezi toată discuția)
Raspunderea penala si civila a persoanei juridice alexandra.a1404 alexandra.a1404 Poate fii trasa la raspundere penala o persoana juridica pentru infractiunea descrisa la art.290 Cp, pentru faptele reprezentantilor sai(care se afla deja in ... (vezi toată discuția)