avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Raspunderea penala si civila a persoanei juridice
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Raspunderea penala si civila a persoanei juridice

Poate fii trasa la raspundere penala o persoana juridica pentru infractiunea descrisa la art.290 Cp, pentru faptele reprezentantilor sai(care se afla deja in urmarire penala cf, acestui aricol) ? Aceasta persoana juridica poate fii trasa si la raspundere civila in cadrul procesului penal, eventual ca persoana responsabila civilmente?
Opinia mea este ca persoana juridica poate raspunde atat penal cat si civil in cadrul aceluiasi proces penal, asat daca nu mainsel nefiind specialist in drept penal.


Raspunderea persoanei juridice exista si se justifica prin faptul ca, desi ea ca institutie nu a savarsit nicio infractiune, care, asa cum se stie este unicul temei al raspunderii penale, reprezentantii ei (directori, administratori) au comis faptele penale in beneficiul peroanei juridice.
Potrivit textului persoanele juridice raspund penal pentru infractiunile savarsite in realizarea obiectului de activitate sau in interesul ori in numele persoanei juridice, daca fapta a fost savarsita cu forma de vinovatie prevazuta de legea penala (intentie sau culpa). Alin 2 al art. 19 precizeaza ca raspunderea penala a persoanei juridice nu exclude raspunderea penala a persoanei fizice care a participat la savarsirea faptei penale. In t. III, C. pen., partea generala, sunt prevazute categoriile si limitele pedepselor ce se aplica persoanei juridice si regimul lor de executare. Sunt exceptate de la raspunderea penala statul, autoritatile publice si institutiile publice care desfasoara activitati ce nu pot face obiectul domeniului privat.
Ca temei al raspunderii persoanei juridice , care este o raspundere indirecta , avem art. 1000 alin 3 -raspunderea comitentilor pentru fapta prepusilor lor in functiile incredintate.
Procedura de constituire de parte responsabila civilmente priveste:
1) Introducerea ei in proces poate avea loc pe doua cai:
a) La cererea partii civile. Partea responsabila civilmente poate fi introdusa in proces numai in favoarea creditorului, nu si a debitorului. De aceea, cererea inculpatului apare ca inadmisibila.
b) Introducerea din oficiu . Poate avea loc in cazul in care persoana prejudiciata este o unitate de interes public (potrivit art. 145, C.pen.) sau o persoana fizica fara capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitiu restransa.

2) Interventia in proces a partii responsabila civilmente din proprie initiativa.
Este justificata uneori de interesul propriu al acesteia de a participa in proces si de a-si face apararea, pentru a evita, in lipsa ei, o hotarare judecatoreasca cu caracter penal data de instanta judecatoreasca, care ar putea avea efect de lucru judecat asupra eventualitatii unui proces civil.

Multumesc!
Exista raspunderea penala a persoanei juridica , insa , in esenta , e o tot raspundere a persoanei care a savarsit actului infractional , insa avand atributii in cadrul societatii in cadrul careia isi exercita activitatea.
( actul ilicit e unul cu privire la obiectul de activitate al societatii sau in interesul acesteia ).
Iar raspunderea penala e una personala.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoanele care pot exercita actiunea civila in procesul penal?? anna_iuly anna_iuly va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi am de facut o lucrare cu aceasta tema si ma intereseza cateva articole legate de acest lucru daca aveti sau poate chiar ... (vezi toată discuția)
Se plateste taxa judiciara de timbru si timbru judiciar intr-un proces penal pe latura civila? outlander outlander Buna ziua As dori sa va intreb daca se plateste taxa judiciara de timbru si timbru judiciar intr-un proces penal pe latura civila? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Omor - persoana juridica? ebyeby ebyeby Un prieten de-al meu a gasit in niste grile de drept penal ca varianta \"nu poate fi persoana juridica\" nu era raspuns la \"Subiectul activ al infractiunii de ... (vezi toată discuția)