avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua, O angajata a cerut prelungirea suspendarii ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua, O angajata a cerut prelungirea suspendarii contractului ...

Buna ziua,
O angajata a cerut prelungirea suspendarii contractului ca urmare a nasterii celui de-al doilea copil. Suspendarea a fost acceptata si inregistrata in revisal. La 2 luni distanta aceasta s-a razgandit si doreste sa revina eventual cu norma partiala, nu intreaga, cum este in contract. Se poate refuza intoarcerea acesteia avand in vedere ca angajatul ce este in locul ei are contract pana in 2026, adica pana la finalul suspendarii?
Cum ar trebui actionat?
Multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:36, 20 Februarie 2025
Buna ziua

Nu, nu se poate refuza cererea de revenire din CIC.
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

3. Incalcarea prevederilor art.10 alin.8 din Legea 202/2002 poate fi sesizata Inspectiei Muncii/ ITM-ului.
Daca solicita sa revina doar cu 4 ore sau 100% de acasa, se poate negocia sau trebuie sa primeasca ceea ce solicita?
In situatia data, noi angajand deja pe cineva in postul ei pana in 2026, putem sa o incadram pe alt post?
Ar trebui sa deschidem un post pentru ea, avand nevoie de angajatul care este acum la 8 ore, iar ea dorind sa vina doar 4.
Ultima modificare: Joi, 20 Februarie 2025
office@dis, utilizator
1. salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent.

2. dupa revenirea din CCC, se poate modifica c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imtoarcerea la munca la 10 luni de la nastere Mihco Mihco Buna ziua.Am dorit sa revin la jobul meu de vanzator.Am luat legatura cu angajatorul si mi a spus \"sunt full de angajati si nu am locuri\"este normal sa mi ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! sper sa ma ajutați cu o clarificare: salariatul ... ancabuzatu ancabuzatu Bună ziua! Sper sa ma ajutați cu o clarificare: Salariatul care înlocuieste un salariat în cazul suspendării contractului său de muncă poate primi un ... (vezi toată discuția)
Salariu dupa revenirea cic Daria35 Daria35 Buna ziua, la reluarea activității dupa CIC am inteles ca salariul trebuie actualizat cu majorarile salariale acordate in firma in.perioada cat contractul a ... (vezi toată discuția)