pentru a desemna/imputernici o terta persoane sa insoteasca copilul la scoala, sa il predea la clasa si sa il preia de la clasa inscrisul parintelui este conditionat de lege sa fie doar in forma autentica? Ce anume poate impune aceasta forma a imputernicirii? Multumesc
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nici nu e necesara vreo împuternicire.
Este suficient doar sa informați cadrul didactic, ca minorul va fi luat de la școală, de persoana X.
De adus la școală, nici nu interesează.
impunerea din partea scolii se bareaza pe Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, aprobat de prin Ordin de ministru al educatiei cu nr 5726/2024, paragraful invocat de scoala este la art.157, (6) ROFUIP unde se face referire ca parintele daca din motive obiective nu poate isoti la predare si preluare copilul scolar in ciclul primar ``inputerniceste un alt adult`` fara precizari exprese despre o conditie obligatorie ca imputernicirea sa fie autentificata.
Și eu am copilul la școală (de stat) si nu a fost niciodată vorba de asa ceva.
Dimineața, la venire, nici nu este permis accesul părinților în școală, astfel încât copiii sunt lăsați la poartă și de acolo, merg singuri în clasă. Așadar, nu știu de ce "predare" e vorba și cui ar trebui sa i-l predai, în condițiile în care majoritatea cadrelor didactice vin pe la 7.45-7.50.
La plecare, am fost informați când a început clasa pregătitoare, ca în situația în care copilul este luat de o altă persoană decât părinții, sa comunicam invatatorului, in scris numele, calitatea și numărul de telefon al persoanei respective.
Astfel, după aproximativ 2 săptămâni, învățătorul știa ca pe X îl ia bunica, pe Y o ia mătușa etc.
Dacă interveneau schimbări, se anunta învățătorul efectiv în ziua respectiva "azi, fiul meu Gigel va fi luat de bunicul".
Elevii de clasa pregătitoare erau însoțiți la sfârșitul orelor de învățător și conduși de către acesta, la poarta scolii, unde ii așteaptau parintii/bunicii/persoanele care ii luau.
Din clasa 1, copiii părăsesc singuri clasa și se îndreaptă către poartă. Dacă însoțitorul nu este venit, copilul îl va astepta după poartă, în curtea scolii.
Și asa funcționează toate școlile din oraș.
Procura înseamnă că împuternicicesti pe cineva sa facă ceva în interesul tău și pentru tine.
Un copil nu este un pachețel.
Iar dusul/adusul de la școală nu este o operațiune în interesul părintelui, ci al copilului.
Așadar însăși ideea de procura pentru asa ceva este greșită din punct de vedere juridic.
Cel mult, poate fi o declarație de acord, prin care părinții declara ca sunt de acord ca în anul școlar 2025-2026, minorul sa fie dus/adus de la școală de către o alta persoana.